Dijk Perkpolder doorgraven!

PERKPOLDER – Rijkswaterstaat heeft afgelopen donderdag de dijk in Perkpolder doorgraven. ’s Avonds stroomde voor het eerst het water van de Westerschelde in het nieuwe, buitendijkse natuurgebied.

Het afgraven van de dijk startte in april dit jaar, na afloop van het stormseizoen waarin niet aan primaire waterkeringen mag worden gewerkt. De nieuwe, achterliggende dijken waren toen al gereed. Zo is en blijft de veiligheid van het achterland gewaarborgd. Eb en vloed krijgen nu vrij spel, zodat zich nu van nature slikken en schorren kunnen ontwikkelen die de natuurwaarden van de Westerschelde verhogen.

Het nieuwe buitendijkse natuurgebied biedt ook een aantrekkelijk landschap om bij te wonen en te recreëren. Natuur, woningen en recreatie vormen de gebiedsontwikkeling Perkpolder, die de samenleving en economie een impuls geeft na het opheffen van de veerdienst Kruiningen-Perkpolder in 2003.

De omgeving van het nieuwe buitendijkse natuurgebied is ook agrarisch in gebruik. Rijkswaterstaat wil voorkomen dat er verzilting optreedt van het zoete grondwater. Daarom is ondergronds een uniek stelsel van kwelbuizen aangelegd, dat het diepe, zoute grondwater afvangt en zo het zoete grondwater beschermt. De werking van het systeem en mogelijke veranderingen in de omgeving zullen de komende jaren nauwlettend worden gevolgd.

 

Lees ook:Plan Perkpolder!
Lees ook:Gemeente Hulst en Provincie Zeeland pakken door met Perkpolder!
Lees ook:Voortgang gebiedsontwikkeling Perkpolder
Lees ook:Tuimelaar steelt de show in Westerschelde
Lees ook:Strandseizoen Perkpolder!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>