Vluchtelingen in Tholen!

asielzoekers

THOLEN – Ook in de gemeente Tholen werken ze aan de opvang van vluchtelingen.

Momenteel zijn er wereldwijd ongeveer 11,7 miljoen mensen op de vlucht voor geweld en oorlog. De situatie in hun land van herkomst, bijvoorbeeld Syrië of Eritrea, is zo schrijnend dat er voor hen maar één ding opzit en dat is te vluchten naar een land waar het wél veilig voor hen is, bijvoorbeeld Nederland. Als overheid en als samenleving hebben we een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid in de opvang van vluchtelingen. De stroom vluchtelingen is de afgelopen maanden enorm toegenomen. Zo sterk toegenomen zelfs, dat gekeken moet worden naar oplossingen als bijvoorbeeld crisisopvang. Vanwege de grote toestroom van vluchtelingen zijn de Zeeuwse gemeenten vorige week door het Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum (LOCC) benaderd met de vraag om locaties voor 72-uurs crisisopvang beschikbaar te stellen. Er is bekeken welke (gemeentelijke) gebouwen er binnen onze gemeente geschikt te maken zijn voor crisisopvang. Een locatie die daarvoor in aanmerking komt is Sport- en Gemeenschapscentrum Meulvliet. De gemeente Tholen heeft deze locatie doorgegeven aan het LOCC en het Centrum Orgaan opvang Asielzoekers (COA).


Wat is crisisopvang?

Bij crisisopvang blijven vluchtelingen maximaal 72 uur op een opvanglocatie, omdat  in de bestaande centra op dat moment geen ruimte vrij is. Na 72 uur stromen deze mensen door naar de reguliere opvanglocaties van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en zijn de slaapplaatsen weer vrij voor een nieuwe groep vluchtelingen. Het is dus mogelijk dat groepen mensen elkaar afwisselen in deze vorm van crisisopvang. De gemeente wil crisisopvang voor maximaal een maand toestaan. Dit is afhankelijk van de toestroom van dat moment.


Wat zijn er nog meer voor soorten opvang?

Noodopvang

Noodopvang is opvang in een locatie met een opvangcapaciteit van 300-600 personen voor de duur van 6 tot 12 maanden en bij voorkeur in de directe nabijheid van een tijdelijke of reguliere opvanglocatie (zgn. satellietlocatie). Kortweg: locaties met een beperkte opvangcapaciteit en voor een relatief korte periode.  Er zijn geen (gemeentelijke) gebouwen beschikbaar voor noodopvang, dus hiervan is op dit moment in de gemeente Tholen geen sprake.

 

Tijdelijke opvang

Tijdelijke opvang is opvang in een locatie met een opvangcapaciteit voor 300-800+ personen voor de duur van 1 tot 2 jaar. Te denken valt aan recreatieparken, migrantenhuisvesting of vergelijkbare accommodaties, waarvan de exploitatie deels door de verhurende eigenaar wordt gevoerd. Kortweg: een locatie met een grotere opvangcapaciteit en voor een middellange periode. Er ligt hiervoor geen verzoek bij de gemeente en hiervoor is momenteel ook geen (gemeentelijk) gebouw beschikbaar.

Zelfzorgarrangement (ZZA)

Een vorm van tijdelijke opvang is het zelfzorgarrangement (ZZA). Bij een ZZA gaat het om een tijdelijk onderdak in een gemeente voor statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) die nog geen vaste plaats in een gemeente toegewezen gekregen hebben. Gemeenten worden verzocht om onderdak beschikbaar te (laten) stellen en op te treden als ‘gastheer’. Het gaat om tijdelijke huisvesting totdat de statushouder zich definitief kan gaan vestigen in een gemeente. De gemeente mag  hier zelf invulling aan geven. Dit kan bijvoorbeeld door diverse spontane particuliere initiatieven van burgers, die woonruimte beschikbaar willen stellen, te faciliteren.

Waarom Sport- en Gemeenschapscentrum Meulvliet als opvanglocatie?

Er worden een aantal eisen gesteld aan de opvanglocaties voor crisisopvang. Zo moet er plaats zijn voor ongeveer 200 personen en de locaties moeten een oppervlakte hebben van minimaal 800 m2. Daarbij is een ruime beschikbaarheid van sanitair noodzakelijk. Na een oproep moet een locatie binnen zeer korte tijd klaar zijn voor de ontvangst van vluchtelingen. Sport- en Gemeenschapscentrum Meulvliet is op dit moment de enige locatie in de gemeente die direct aan deze eisen voldoet. Wanneer er zich een crisissituatie binnen onze eigen gemeentegrenzen voordoet, is Meulvliet ook de aangewezen locatie voor crisisopvang.In het geval van een crisissituatie binnen onze eigen gemeentegrenzen, zou Meulvliet ook als opvanglocatie dienen.

Wanneer komen de vluchtelingen?

Er ligt op dit moment geen concreet verzoek om daadwerkelijk mensen op te vangen in Meulvliet. De druk op de instroom van vluchtelingen die eind vorige week werd ervaren, is inmiddels afgenomen en elders in het land opgevangen. We kunnen als gemeente niet zeggen wanneer er een beroep op ons gedaan wordt, maar mocht het zover komen, zullen we z.s.m. richting alle betrokkenen communiceren.

 

Tenslotte hopen we dat als er daadwerkelijk een crisisopvang gevestigd wordt in de gemeente Tholen, we een beroep kunnen doen op solidariteit en medemenselijkheid van de Thoolse inwoners.

Lees ook:Middelburg wil vluchtelingen opvangen!
Lees ook:Crisisopvang vluchtelingen Hulst!
Lees ook:Vluchtelingen Kapelle!
Lees ook:Vluchtelingen naar Den Dullaert in Hulst!
Lees ook:Ook Vluchtelingen naar Vlissingen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>