Crisisopvang vluchtelingen Hulst!

bedden

HULST – De gemeente Hulst bereidt de crisisopvang van vluchtelingen in Hulst voor. De kans is namelijk groot dat het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) de gemeente Hulst binnenkort vraagt om voor 72 uur vluchtelingen op te vangen. Naar verwachting komen de vluchtingen begin december.

De rijksoverheid heeft een dringend beroep gedaan op alle Nederlandse gemeenten om crisisopvang te verzorgen voor vluchtelingen; zo ook de gemeenten in Zeeland. De gemeente Hulst heeft Den Dullaert aangemeld als locatie waar eventueel voor maximaal 72 uur crisisopvang kan worden geboden aan ongeveer 200 vluchtelingen. Als het COA met de vraag komt voor opvang, heeft de gemeente vaak maar een paar uur tot een dag de tijd voor de voorbereidingen en de communicatie. Daarom worden die nu reeds opgestart.

Veel gestelde vragen over de crisisopvang in Hulst

Crisisopvang
Het gaat in de gemeente Hulst om opvang voor 72 uur. Daarna stromen de vluchtelingen door naar reguliere opvangplekken of andere crisisopvang elders. De opvanglocatie in Den Dullaert wordt dan opgeheven. Deze crisisopvang is nodig omdat er momenteel grote hoeveelheden vluchtelingen in Nederland aankomen. Het COA, dat de opvang van vluchtelingen coördineert, heeft te weinig ruimte in de reguliere opvangcentra om al die mensen meteen onderdak te bieden. Daarom heeft de rijksoverheid een beroep gedaan op de gemeenten. Als Den Dullaert wordt ingezet, gaat het dus niet om een centrum waar mensen langere tijd verblijven.

Opvang in Zeeland
Alle Zeeuwse gemeenten hebben de afgelopen periode moeten melden welke opvanglocaties zij in hun crisisplannen eventueel beschikbaar hebben voor de crisisopvang van vluchtelingen. De Zeeuwse gemeenten hebben aangegeven dat er maar op één locatie in Zeeland tegelijk crisisopvang kan plaatsvinden, omdat er ook voldoende menskracht en materialen voor moeten zijn. In Zeeland vond reeds in meerdere gemeenten crisisopvang plaats, waaronder bijvoorbeeld Sluis en Kapelle. Dit is naar tevredenheid is verlopen.
De mogelijkheid bestaat dat het COA voor de eerste week van december 2015 een beroep doet op de gemeente Hulst voor crisisopvang. Zodra de concrete vraag van het COA binnenkomt, communiceert de gemeente daarover.

In de crisisopvang moet de gemeente zorgen voor “bed, bad en brood”. Dit wordt met hulp van het Rode Kruis, betrokken (hulp)diensten en eventuele vrijwilligers geregeld.
Er zullen huisregels gelden in en om Den Dullaert. Deze worden in meerdere talen uitgereikt. Gemeente, politie, beveiliging en vrijwilligers zien er op toe dat die worden nageleefd. De vluchtelingen worden in de gelegenheid gesteld om op pad te gaan in de omgeving. De ervaring leert dat dit niet massaal gebeurt.

Meer informatie
De gemeente zal breed communiceren over de eventuele opvang van de vluchtelingen. Aan de direct omwonenden van Den Dullaert is een brief gestuurd om hen op de hoogte te stellen van de mogelijke crisisopvang in Den Dullaert.
Verder wordt op de gemeentelijke website steeds de actuele informatie geplaatst. Ook is daar een lijst met veel gestelde vragen te vinden.
Ook zal de gemeente social media inzetten en gebruik maken van media en de gemeentelijke informatiepagina’s in het Zeeuws-Vlaams Advertentieblad.
Voor vragen en opmerkingen over de eventuele opvang van vluchtelingen kunnen inwoners terecht op het centrale telefoonnummer van de gemeente Hulst, 14 0114.

Lees ook:Vluchtelingen naar Den Dullaert in Hulst!
Lees ook:Middelburg wil vluchtelingen opvangen!
Lees ook:Vluchtelingen in Tholen!
Lees ook:CvdK Polman: Werken aan Zeeuwse opvang vluchtelingen!
Lees ook:Geen vluchtelingenopvang Reimerswaal!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>