Grote verschillen tegemoetkomingen Zeeuwse gemeenten voor chronisch zieken en gehandicapten!

MIDDELBURG - De gemeentelijke tegemoetkomingen voor chronisch zieken en gehandicapten verschillen sterk per gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.) onder alle 393 gemeenten. De verschillen in de bijdragen van gemeenten kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar. Ook binnen de provincie Zeeland verschillen de gemeentelijke bijdragen sterk.

Sinds 1 januari compenseren gemeenten voor het afschaffen van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en de regeling Compensatie eigen risico (Cer). Na het afschaffen van deze regelingen hebben gemeenten beleidsvrijheid gekregen om chronisch zieken en gehandicapten tegemoet te komen. Het gevolg hiervan is echter dat tussen gemeenten grote verschillen zijn ontstaan in het gemeentelijk minimabeleid.

Gemeentelijke bijdrage

Het merendeel van de gemeenten heeft ervoor gekozen de financiële compensatie voor het wegvallen van de Wtcg en Cer te verwerken in een collectieve zorgverzekering voor minima. Zo geeft een aantal gemeenten een bijdrage voor de zorgpremie, terwijl andere gemeenten hebben besloten niet mee te betalen aan de premie. In dat laatste geval moeten minima de gehele zorgpremie zelf betalen.

Grote verschillen Zeeuwse gemeenten

De verschillen in de bijdragen van gemeenten kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar. Minima uit de gemeente Noord-Beveland betalen op jaarbasis bijvoorbeeld bijna 300 euro meer dan minima uit de gemeente Kapelle voor exact dezelfde zorgverzekering. Dit komt omdat de gemeente Kapelle van alle Zeeuwse gemeenten het meest meebetaalt aan de premie voor de collectieve zorgverzekering.

Inkomensgrens verschilt per gemeente

Een ander knelpunt is het verschil in de inkomensgrens die gemeenten hanteren. Zo biedt een aantal Zeeuwse gemeenten de polis aan voor minima met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm, terwijl minima in andere gemeenten alleen een collectieve zorgverzekering kunnen aanvragen indien zij minder verdienen dan 110 procent van de bijstandsnorm.

 

De resultaten van het onderzoek, inclusief de gegevens per gemeente, zijn gepubliceerd op de website van het Zorgverzekering Informatie Centrum.

Lees ook:Aanpassing tegemoetkoming chronische zieken!
Lees ook:Geld voor gehandicapten en gronisch zieken!
Lees ook:Keuzevrijheid zorgverzekering ambtenaren vertaalt zich niet in keuzevrijheid minima!
Lees ook:Verdien zorgkosten terug via uw belastingaangifte!
Lees ook:Compensatie chronisch zieken en gehandicapten!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>