Kapelle werkt chemievrij!

kapelle blog

KAPELLE – Alle Nederlandse gemeenten gaan vanaf dit voorjaar hun bestrating zonder chemische bestrijdingsmiddelen onderhouden. Gemeente Kapelle zal gebruik gaan maken van hetelucht- of heetwatermachines. Zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen blijft de straat en het oppervlakte- en grondwater schoon.

Uw gemeente werkt chemievrij

Vanaf 31 maart 2016 mogen alle Nederlandse gemeenten geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken op verhardingen.
Het verbod op chemiegebruik is noodzakelijk om te voldoen aan de EU richtlijn duurzaam gebruik van pesticiden. Een belangrijk onderdeel van deze richtlijn is dat lidstaten verplicht zijn blootstelling van kwetsbare groepen aan bestrijdingsmiddelen te voorkomen. Door het verbod is de kans dat kinderen worden blootgesteld aan bestrijdingsmiddelen verkleind. Een andere reden is om het grond- en oppervlaktewater schoon te houden. Voor nu en toekomstige generaties. Dit water is ook de bron voor ons drinkwater. Vanaf volgend jaar mogen professionele gebruikers (waaronder uw gemeente) ook geen chemie meer toepassen in het groen.

Hetelucht en heetwater

Mogelijk heeft u weleens een wagen zien rijden die hetelucht of heetwater gebruikt om onkruiden te bestrijden. Samen met frequent veegbeheer van voetpaden en wegen, is onkruid zo prima te bestrijden. Deze manier van onkruidbestrijding is wel even wennen. Uw gemeente en groenvoorziener doen hun best om het straatbeeld goed te houden, maar het straatbeeld zal waarschijnlijk groener zijn dan dat u gewend bent.

Wat zal er veranderen?

Hetelucht machines werken zonder open vlam maar geven wel warmte af. Om brandgevaar te voorkomen moet u met het volgende rekening houden.

  • Haagvoet: Een haag in uw eigendom wat grenst aan een openbaar pad brengt risico op brandgevaar met hete lucht. De haagvoet dient u zelf schoon te houden door gevallen blad en ander materiaal op te vegen.
  • Eerste tegel: Werken met hete lucht langs of tegen een erfafscheiding willen wij zo veel mogelijk vermijden. De eerste tegel vanaf de erfgrens vragen wij u daarom zo goed mogelijk zelf bij te houden.
  • Parkeervakken: Hete lucht in de buurt van autos willen wij zo veel mogelijk voorkomen. Als u een parkeervak heeft voor de deur waar u gebruik van maakt, help dan mee deze schoon te houden.
  • Groener straatbeeld: Hete lucht is een goed alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen, maar is niet op alle obstakels toe te passen. Dit zal een ander beeld gaan geven dat dat u gewend bent.

Doet u ook mee?

Er zijn prima duurzame oplossingen om uw onkruid te beheren in uw gazon en borders. Hieronder volgen een paar watervriendelijke tuintips:

  • Onkruid op verharding: veeg regelmatig uw verharding. U veegt dan zand en zaden weg. Het zand kan niet meer dienen als kiembed voor het onkruid.
  • Onkruid in het groen: wied het onkruid voordat het in het zaad staat.
  • Groene aanslag: maak uw terras of balkon stralend schoon met heet water.
  • Luizen en emelten: hang nestkastjes op. Vogels eten slakken, emelten en bladluizen.

Lees ook:Onkruidbestrijdijng zonder chemische middelen!
Lees ook:Onkruidbestrijding!
Lees ook:Dubbele winst bij nieuwe manier onkruidbestrijding!
Lees ook:Omvormingsplannen Hoofdplaat, Groede en Nieuwvliet!
Lees ook:Onkruid verantwoord te lijf!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>