Onkruidbestrijdijng zonder chemische middelen!

onkruid wegberm

HULST – Gemeenten, bedrijven en hoveniers mogen sinds het voorjaar geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken bij het tegengaan van onkruid op verhardingen in de openbare ruimte. De alternatieve middelen zonder toelatingsnummer van de ctgb, waaronder natuurazijn en opgelost strooizout in water vallen hier ook onder. Dus ook wanneer u als bewoner van onze gemeente dit zelf doet. Uw gemeente gebruikt inmiddels alternatieve methoden, zoals hete lucht- of heet watermachines. Door geen chemische bestrijdingsmiddelen meer te gebruiken, blijft het oppervlakte- en grondwater schoon. Dit water is namelijk ook de bron voor ons drinkwater.

U heeft vast wel al een machine zien rijden die hete lucht of heet water gebruikte om onkruid te bestrijden. Samen met regelmatig vegen van voetpaden en wegen, is onkruid zo prima tegen te gaan. Deze manier van onkruidbestrijding is wel even wennen. Uw gemeente en groenvoorziener doen hun best om het straatbeeld goed te houden.

Doet u ook mee? Ondanks dat u chemische middelen op eigen terrein nog wel mag gebruiken!
Ook u kunt in uw tuin onkruid verwijderen zonder chemische stoffen. U voorkomt hiermee dat schadelijke stoffen wegstromen in bodem, sloten en ander oppervlaktewater. Door natuurvriendelijk tuin- en terrasbeheer draagt u bij aan het milieu en aan schone bronnen voor het maken van drinkwater. Hieronder volgen een paar watervriendelijke tuintips:

- Onkruid op verharding: veeg regelmatig uw verharding. U veegt dan zand en zaden weg. Het zand kan niet meer dienen als kiembed voor het onkruid.
- Onkruid in het groen: wied het onkruid voordat deze planten zaad verspreiden.
- Groene aanslag: maak uw terras of balkon schoon met heet water.
- Luizen en emelten: hang nestkastjes op. Vogels eten slakken, emelten en bladluizen.

Kijk voor meer tips op www.schoon-water.nl

Schoon Water Zeeland
Schoon Water Zeeland heeft als doel het gebruik van chemische onkruidbestrijding- en gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. Het is een initiatief van Provincie Zeeland, Waterschap Scheldestromen, Evides waterbedrijf, Vereniging van Zeeuwse Gemeenten en ZLTO. Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) en Delphy verzorgen de uitvoering. Zie www.schoon-water.nl en Twitter: @overSchoonWater

Lees ook:Kapelle werkt chemievrij!
Lees ook:Onkruidbestrijding!
Lees ook:Chemievrij beheer!
Lees ook:Kinderlab Vlissingse bieb in teken van water!
Lees ook:Kwaliteit drinkwater!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>