Asielzoekerscentrum Vlissingse Baskenburg komt er!

asielzoekers

VLISSINGEN – Het college van B&W heeft vanochtend, vrijdag 13 mei 2016, definitief besloten om de locatie Baskensburg in te dienen bij de Commissaris van de Koning als Vlissingse inbreng in het Zeeuwse aanbod. De wensen en bedenkingen vanuit de raad zijn hierbij in overweging genomen. Het college stelt de sportvelden van Baskensburg beschikbaar om 300 asielzoekers voor een periode van vijf jaar op te vangen. De kosten hiervoor liggen bij het COA. Het college doet dit aanbod in vertrouwen dat ook de andere Zeeuwse gemeenten hun bijdrage leveren aan het Zeeuwse aanbod.

Verzoek

De commissaris van de Koning heeft in februari 2016 namens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een verzoek neergelegd bij de Zeeuwse gemeenten om in totaal 2500 asielzoekers op te vangen. Er is in Nederland momenteel een grote vraag naar opvangplaatsen voor asielzoekers. Het college informeert vandaag de Commissaris per brief over het genomen besluit.

Besluit

Op 11 april 2016 heeft het college een voorgenomen besluit genomen, om de locatie sportvelden Baskensburg voor een periode van 5 jaar aan te wijzen voor de opvang van 300 asielzoekers. Over dit besluit is de gemeenteraad geconsulteerd. Daarnaast is er op 19 april 2016 een inloopbijeenkomst geweest voor de inwoners van de gemeente Vlissingen. Ongeveer 140 inwoners zijn bij de bijeenkomst aanwezig geweest, waarbij zij vragen konden stellen aan het COA, de gemeente en raadsleden.
De raadsleden hebben gisteravond 12 mei 2016 in een adviesraad hun wensen en bedenkingen uitgesproken. Het college heeft de wensen en bedenkingen meegenomen in zijn definitieve besluit.

Vervolg stappen

Op basis van het collegebesluit gaan de gemeente en het COA in overleg over de verdere ontwikkeling en exploitatie van de opvanglocatie. Er wordt een plan voor de indeling van het terrein en de locatie van het AZC opgesteld en een plan voor de sociaal maatschappelijke begeleiding, zoals integratie, veiligheid en onderwijs. Omwonenden en belanghebbenden zullen bij het opstellen van deze plannen betrokken worden.
Aan de hand hiervan stellen de gemeente Vlissingen en het COA een bestuurs- en een huurovereenkomst op. Hierin komen onder andere de financiële afspraken te staan. Het COA zal vervolgens een businesscase opstellen. Naar verwachting zal het AZC eind 2016/begin 2017 in gebruik worden genomen.

Lees ook:Weer asielzoekers in Vlissingen!
Lees ook:Omwonenden geinformeerd over komst asielzoekers Vlissingen!
Lees ook:Adviesraad over AZC Baskensburg!
Lees ook:Vluchtelingen ‘s-Gravenpolder!
Lees ook:Opvanglocatie vluchtelingen in ‘s-Gravenpolder!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>