Open Dag Week van de Akkerbouw!

week van de akkerbouw

ZIERIKZEE - Liefst tachtig akkerbouwers en verwerkende bedrijven in heel het land heten u op zaterdag 25 juni van harte welkom op de Open Dag van de Week van de Akkerbouw. Ook in Zeeland tonen akkerbouwers u graag hoe ze elke dag weer met hart en ziel gewassen als aardappelen, graan, suikerbieten, wortelen en uien verbouwen. Er zijn activiteiten voor jong en oud. Kinderen kunnen mee op de trekker of een speurtocht over de akkers doen. Tijdens een rondleiding over het bedrijf kunnen alle bezoekers ontdekken met welke moderne machines de akkerbouw lekkere en gezonde producten produceert.

“Dagelijks eten we voedingsmiddelen als aardappelen, groenten, peulvruchten en brood”, zegt Dirk de Lugt, voorzitter Brancheorganisatie Akkerbouw en zelf ook akkerbouwer. “De beschikbaarheid van goede kwaliteit producten is zo vanzelfsprekend, dat we nauwelijks lijken stil te staan bij de vraag hoe deze voedingsmiddelen op ons bord belanden. Tijdens de Open Dag kan iedere bezoeker zelf het proces van veld tot bord ontdekken. U bent van harte welkom op het erf bij de akkerbouwers, maar ook bij bedrijven die bijvoorbeeld zaaizaad bewerken en sorteren of akkerbouwproducten verwerken tot frites of aardappelpuree.”

Wie verbouwt ons eten? En hoe?

De Open Dag is het hoogtepunt van de Week van de Akkerbouw. Deze week geven akkerbouwbedrijven aan iedereen, jong en oud, het antwoord op vragen als waar komt ons dagelijks eten vandaan? Hoe wordt het verbouwd en verwerkt? En vooral, door wie? Kom dus naar de Open Dag. Op de website van de Week van de Akkerbouw (www.weekvandeakkerbouw.nl) staan alle deelnemende bedrijven in Zeeland en de andere regio’s. Daar vindt u ook handige routekaartjes om uit te printen.

Er is veel te beleven bij de Zeeuwse akkerbouwers!

‘Van Akker tot Bakker’ is het thema waarover akkerbouwbedrijf Stouten in Oosterland u tijdens uw bezoek op de Open Dag informeert. Hoe wordt de tarwe gezaaid, verbouwd, geoogst en verwerkt? Moderne machines staan hier naast oldtimers. Zo krijgt u een mooi beeld van hoe er nu en in het verleden werd verwerkt. Ook kunt u een rondrit maken langs de gewassen en bakken de kinderen samen met de lokale bakker lekkere koekjes. Ook is er een proeverij van verschillende streekproducten.

Op de Willemshoeve in Zierikzee staat de Open Dag in het teken van duurzaam ondernemen. Studenten van het Groencollege in Goes leiden u elk uur een rond over de percelen en vertellen van alles over de duurzame teelt van aardappelen, uien, bieten en cichorei. Saman, leverancier van zonnepanelen aan de Willemshoeve, heeft en er een oplaadunit waar u uw elektrische fiets kunt opladen. Ook is er een presentatie van Micosat, leverancier van schimmels die aardappelen en uien beschermen, zodat er minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig is. Aan de kinderen denkt de Willemshoeve uiteraard ook. Zij kunnen een ponyrit maken en zich naar hartelust uitleven op trampolines, een springkussen en nog veel meer.

Bij Land- en Tuinbouwbedrijf Klompe & Van der Linden in Dreischor gaat het op de Open Dag vooral over spruiten en aardappelen. U krijgt hier informatie over het hele proces: van plantje tot en met in folie verpakt product, klaar voor het winkelschap. Ook de aardappelketen brengt Klompe & Van der Linde voor u in beeld. De firma Meijer uit Rilland toont u hoe het aardappelrassen veredelt, en Lamb Weston laat zien u wat er allemaal bij de verwerking van aardappelen gebeurt.

Naast deze drie bedrijven op Schouwen-Duiveland, zijn er ook bedrijven op Walcheren en in Zeeuws Vlaanderen die hun deuren openen tijdens de Open Dag. Op de website van de Week van de Akkerbouw staat het complete overzicht.

Prachtige sector

Consumenten laten zien hoe producten geteeld en verwerkt worden is het centrale thema van de Week van de Akkerbouw”, stelt Willem Snoeker, sectormanager plantaardig van Interpolis. “Zichtbaarheid geven aan deze prachtige sector is erg belangrijk om het Nederlandse akkerbouwproduct het imago te geven dat het verdient. Een initiatief dat Interpolis van harte ondersteunt.”

Over de Week van de Akkerbouw

De Week van de Akkerbouw is een initiatief van de Brancheorganisatie Akkerbouw en mede mogelijk gemaakt door Agrifirm Plant, Cosun, CZAV, Interpolis, LTO Nederland, Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO), Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi).

 

 

Lees ook:Week van de Akkerbouw: Topkoks koken zaterdag op de Willemshoeve in Zierikzee
Lees ook:Open Dag Week van de Akkerbouw trekt 20.000 bezoekers!
Lees ook:Deelnemende bedrijven aan Open Dag Week van de Akkerbouw bijna verdubbeld!
Lees ook:Kijken bij de Zeeuwse AH-boeren!
Lees ook:Open Dag Peuterspeelzaal Madelief en de Vrije School Zeeland!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>