Noord-Beveland Hartveilig!

WISSENKERKE – Bij een hartstilstand is de overlevingskans het grootst wanneer er binnen de eerste zes minuten acute zorg verleend wordt. Een ambulance kan niet altijd binnen zes minuten ter plaatse zijn. De gemeente Noord-Beveland wil daarom graag in samenwerking met haar inwoners en andere organisaties zoals Veiligheidsregio Zeeland inspelen op deze belangrijke eerste minuten. Dit doen we met behulp van een reanimatienetwerk van vrijwilligers en Automatische Externe Defibrillators (AED’s).

In 2010 heeft de gemeente besloten om voor iedere kern een AED aan te schaffen. In de kernen Colijnsplaat, Kamperland en Kortgene zijn de brandweerauto’s uitgerust met een AED en rukt de brandweer uit bij een hartstilstand, ter assistentie van de ambulance.

In Geersdijk, Kats en Wissenkerke  is geen brandweerpost aanwezig en doet de gemeente een beroep op haar inwoners om ook reanimatievrijwilliger te worden. De gemeente ondersteunt dit netwerk van vrijwilligers.
In Geersdijk en Kats is al sinds 2010 een netwerk van burgerhulpverleners actief. In Wissenkerke is dat nog niet het geval, omdat hier pas onlangs de brandweerpost is gesloten. Daarom is aansluiting gezocht bij Hartveilig Wonen, enerzijds met het doel om ook Wissenkerke Hartveilig te maken en anderzijds om de werkwijze in Geersdijk en Kats te optimaliseren.

Burgerhulpverlening

Hartveilig Wonen is netwerk van vrijwillige burgerhulpverlening, in afwachting van de ambulance. Wanneer iemand onwel wordt en omstanders alarmnummer 112 bellen, alarmeert de meldkamer ambulancezorg naast een ambulance ook opgeleide en geregistreerde vrijwilligers die in de buurt van het incident wonen of zich daar bevinden. Zij ontvangen een sms-bericht op hun mobiele telefoon met de locatie van het slachtoffer en/of de locatie van de dichtstbijzijnde AED.

Om het reanimatienetwerk (verder) op te bouwen zijn er vrijwilligers en AED’s nodig. De gemeente is daarom op zoek naar mensen die een erkende reanimatie/AED-training hebben gevolgd of bereid zijn deze te volgen. Aan verenigingen, organisaties of particulieren die een AED in bezit hebben, wordt ook gevraagd dit apparaat beschikbaar te stellen voor Hartveilig Wonen. Bent u in het bezit van een erkende reanimatie/AED-training of bent u bereid deze te volgen? Registreer uzelf dan als vrijwilliger via www.hartveiligwonen.nl.

Informatiebijeenkomst

De gemeente organiseert in samenspraak met Hartveilig Wonen en Veiligheidsregio Zeeland een informatiebijeenkomst voor inwoners die vrijwilliger willen worden in Wissenkerke, Kats of Geersdijk. Daarnaast zijn de reeds actieve vrijwilligers uit Geersdijk en Kats ook van harte welkom, om bijgepraat te worden over de veranderingen als gevolg van Hartveilig Wonen in hun kern.
De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 13 juli 2016 van 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) tot ca. 21.00 uur op het gemeentehuis Noord-Beveland, Voorstraat 31 in Wissenkerke.

Aanmelden

De gemeente krijgt graag zicht op het aantal aanwezigen. Wilt u daarom zo vriendelijk zijn om ons even te laten weten of u hierbij aanwezig bent? Dit kunt u doen door te mailen naar [email protected].

Lees ook:Noord-Beveland Hartveilig!
Lees ook:Bevolkingscijfers Noord-Beveland!
Lees ook:Bevolkingscijfers Noord-Beveland!
Lees ook:Noord-Beveland zet vrijwilligers en mantelzorgers in het zonnetje!
Lees ook:Plannen om een AED of buitenkast aan te schaffen? Meld het bij de gemeente

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>