Klaar de lucht met slimme luchtreinigers!

lucht blog

MIDDELBCURG – In ons eigen land kennen we de in smog gedrenkte grote steden nog niet. Gelukkig maar. Toch hoef je niet per se in een wereldstad te wonen om waarde te hechten aan, of beter nog, baat te hebben bij schone lucht. We zien slimme luchtreinigers dan ook steeds meer markt veroveren.

In 2013 introduceerde Philips een slimme luchtreiniger in China. In een land waar mensen massaal met mondkapjes op door de drukke straten van grote steden lopen is het niet verwonderlijk dat hier veel meer aandacht wordt besteed aan luchtkwaliteit dan bij ons. In China controleren ze de luchtkwaliteit in huis, zoals wij naar het weer kijken wanneer we naar buiten gaan.

Voor de duidelijkheid: luchtreinigers bestonden al voor de introductie van de slimme-variant van Philips. Wat ‘m slim maakt is zijn verbinding met een netwerk (draadloos internet) en de koppeling met andere slimme apparaten, zoals onze smartphone of tablet. In de basis is het principe van elke slimme luchtreiniger gelijk: het meet de luchtkwaliteit binnen en optimaliseert deze zodra dit nodig is. Aangezien we gemiddeld zo’n 90 procent van onze tijd binnen doorbrengen, kun je je voorstellen dat schone lucht geen kleinigheidje is. Een vervuilde lucht kan nadelige gevolgen hebben voor mensen met bijvoorbeeld astma of hooikoorts. Een luchtreiniger rekent af met stof, pollen, bacteriën en andere narigheid.

Grip op schone lucht

Tegenwoordig beschikken steeds meer luchtreinigers over een zeer geavanceerd en slim systeem. Het systeem is intuïtief en schakelt zichzelf in als de kwaliteit van de lucht binnen, onder het gewenste niveau zakt. Het schakelt zichzelf uit, zodra het systeem detecteert dat het binnen donker is en de lucht al enkele minuten schoon. Via een app kun je vaak ‘real time’ de luchtkwaliteit binnen in de gaten houden, maar ook de mate van vervuiling buiten. Er zijn luchtreinigers die over een periode van dagen of weken de luchtkwaliteit bijhouden en hierin bepaalde trends ontdekken. De app laat dan precies zien op welke momenten van de dag de lucht schoon of vervuild is.

RIVM bericht over ‘slechte’ luchtkwaliteit

Zeer recent nog berichtte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over slechte luchtkwaliteit vanwege smog door ozon. Het zou irritatie van ogen, neus en keel kunnen veroorzaken. Net als luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid. Het wordt veroorzaakt door grote hoeveelheden verontreinigende stoffen in de lucht, vooral wanneer er maar weinig wind staat. Het advies luidde: binnen blijven. Nou, dan kun je er beter maar gelijk voor zorgen dat de lucht daar wel schoon is.

Voor de hand

Stof tot nadenken zouden we bijna willen zeggen. Misschien is zo’n slimme luchtreiniger wel wat voor jou? Dan kun je weer rustig op adem komen na het lezen van dit artikel. De ‘slim wonen’ toepassingen lijken eindeloos. De grootste toegevoegde waarde vinden we vaak in de meest voor de hand liggende situaties. DELTA houdt de laatste trends voor je in de gaten.

 

Lees ook:Landelijke Opschoondag!
Lees ook:Luchtkwaliteit verbeteren
Lees ook:Schone Westerschelde
Lees ook:Onkruidbestrijdijng zonder chemische middelen!
Lees ook:Onkruidbestrijding!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>