Kunstgrasvelden van rubbergranulaat ongezond!

kunstgras

VLISSINGENHet televisieprogramma Zembla besteedde eerder deze week aandacht aan het gebruik van rubbergranulaat in kunstgrasvelden bij sportverenigingen. Een bepaalde stof in de korrels wordt ter discussie gesteld door een aantal deskundigen. Deze is volgens hen mogelijk kankerverwekkend. In de gemeente Vlissingen bestaan 3 velden uit (onder andere) rubbergranulaat.

Het materiaal

Rubbergranulaat is fijngemalen rubber. Dit wordt veelal gemaakt van oude rubberproducten zoals versnipperde autobanden, die op deze wijze herbruikt worden. De stof waar het over gaat, wordt gebruikt bij het produceren van autobanden. Het geeft rubber stevigheid en elasticiteit. Deze stof zit in heel veel dingen die we dagelijks gebruiken, bijvoorbeeld in elastiekjes. De stof is recent toegevoegd aan de lijst van stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn.

Onderzoek

Door de Europese Commissie is aan het EHCA (European Chemicals Agency) opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de samenstelling van de stoffen van rubbergranulaat en de effecten op de gezondheid van mensen. De uitkomst daarvan is nog niet bekend, de resultaten van het onderzoek worden rond februari 2017 verwacht.
Op verzoek van het Ministerie van VROM is in 2006 door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) onderzoek gedaan naar de veiligheid van rubbergranulaat. Uit de beoordeling bleek dat de korrels geen risico’s met zich meebrengen voor de gezondheid van mensen die sporten op kunstgrasvelden.

Situatie in Vlissingen

In Vlissingen ligt op de volgende velden kunstgras met rubbergranulaat:

  • 2 kunstgrasvelden op sportpark Irislaan;
  • 1 kunstgrasveld op sportpark Oost-Souburg.

Het kunstgrasveld op Sportpark Bonedijke wordt niet bestrooid met resten van oude rubberproducten.
De gemeente Vlissingen is momenteel in nauw overleg met de betrokken verenigingen die sporten op de betreffende kunstgrasvelden. Samen wordt er gekeken hoe we hier mee om gaan, totdat we weten of er inderdaad risico’s zitten aan het sporten op kunstgrasvelden die bestrooid zijn met rubbergranulaat.

Vervolg

Als uit het onderzoek door de Europese commissie blijkt dat er onacceptabele risico’s zijn, dan zullen de eisen worden aangepast. Zo ver is het nog niet. Ook de gemeente Vlissingen ziet de resultaten van de Europese commissie met veel belangstelling tegemoet. Ook wij willen uiteraard graag weten hoe het precies zit.
Het RIVM heeft op 6 oktober 2016 een verklaring opgesteld waarin zij stellen dat: “Op basis van de bestudeerde informatie verwacht het RIVM niet dat de toepassing van rubbergranulaat op kunstgras zal leiden tot risico’s voor de gezondheid. Er is nu geen reden om te stoppen met sporten op deze velden.”
Voor meer informatie of voor een overzicht van veelgestelde vragen kunt u kijken op de website van de RIVM.

Lees ook:Onderzoeken rubbergranulaat op kunstgrasvelden!
Lees ook:Kunstgrasvelden van rubbergranulaat zijn veilig!
Lees ook:Voorlopig niet sporten op kunstgrasveld Arnemuiden en Dauwendaele!
Lees ook:ADRZ: Geen reden voor vervanging borstimplantaten!
Lees ook:Sportkennismaking!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>