Informatie vogelgriep!

vogelgriep

THOLEN – Zoals gemeld op Zeeland.Blog geldt sinds 9 november een ophok- en afschermplicht voor alle bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees, eieren of andere producten en voor het uitzetten van wild. Dit is een maatregel die uit voorzorg genomen is nadat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland vogelgriep van het type H5N8 is aangetroffen. Ook in Nederland zijn dode watervogels aangetroffen die vermoedelijk vogelgriep hebben. Door het instellen van een ophokplicht wil men verdere verspreiding voorkomen.

 

Commercieel gehouden vogels

De ophokplicht geldt met name voor commercieel gehouden vogels, bijvoorbeeld kippen en kalkoenen, die voor de productie van vlees of eieren worden gehouden. Sommige van deze vogelsoorten zoals struisvogels en fazanten kunnen om praktische redenen niet binnen een gebouw worden gebracht. In deze gevallen moeten de dieren anders worden beschermd, bijvoorbeeld door het gebruik van netten.

Hobbykippen en kippen op kinderboerderijen

Voor niet commercieel gehouden vogels, bijvoorbeeld hobbykippen of kippen op de kinderboerderij, geldt een inspanningsverplichting. Contact met wilde watervogels en hun poep moet zo veel mogelijk worden voorkomen. Om hieraan te voldoen, kunnen hobbyvogels (voor zover dat al niet het geval is) bijvoorbeeld in een volière of in een ren worden gebracht. Dit geldt ook voor  dierentuinen en kinderboerderijen.

Er is geen verzamelverbod, dus tentoonstellingen van vogels kunnen gewoon door gaan.

 

Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met de H5N8 vogelgriep besmet kunnen raken. Maar omdat dit niet geheel uitgesloten kan worden, is het advies om kadavers van wilde watervogels niet aan te raken.

Meer informatie vindt u op de websites van NVWA.nl en Rijksoverheid.nl.

Dode (water)vogels

Vindt u meerdere dode (water)vogels? Raak deze dan niet aan, maar neem contact op met het klantencontactcentrum van de NVWA: 045-5463188.
Na het doen van een melding wordt u teruggebeld en krijgt u zo nodig meer informatie, bijvoorbeeld over het verpakken van monsters voor onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Wageningen Bioveterinary Institute te Lelystad.

Informatie over dit onderwerp wordt regelmatig bijgewerkt.

Documenten

 

Lees ook:Vogelgriep!
Lees ook:Rijk neemt aanvullende maatregelen vogelgriep!
Lees ook:Vogelgriep en maatregelen voor Zeeland!
Lees ook:Gezocht: Vogelmoordenaar!
Lees ook:Zeeuwse kip mag niet in Chinese soep!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>