Nationale Compostdag

MIDDELBUTRG – Alle milieustraten in Zeeland doen vandaag, zaterdag 17 maart weer mee aan de Nationale Compostdag. Op deze dag kan iedere bezoeker van de milieustraat één gratis zak compost ontvangen.

Wat is compost?

Compost wordt gemaakt van groente- fruit en tuinafval (gft). Het is een donkerbruin tot zwart, kruimelig en droog kwaliteitsproduct, wat kan worden toegepast in de tuin of in de landbouw als bodemverbeteraar. Compost wordt gemaakt van het gescheiden ingezamelde organische afval, zoals het gft-afval. Plantaardige resten, etensresten, groenteresten, fruitschillen, grasmaaisel, bladeren en snoeihout worden door micro-organismen bijna tot humus afgebroken.

Waarom gft-inzameling

In Zeeland bevat het restafval nog bijna 40% groente-, fruit en tuinafval (gft). Dit gft-afval hoort niet in de restafvalcontainer thuis, maar in de gft-container. Composteren van gft-afval is een milieuvriendelijke en relatief goedkope manier van afvalverwerking. Composteren is minder duur dan verbranden van restafval. Het bespaart dus geld en is goed voor het milieu.

Composteringsproces

Het in Zeeland ingezamelde gft-afval wordt naar de composteringsinstallatie in Nieuwdorp gebracht. In 6-8 weken tijd wordt dit gft-afval omgezet in kwaliteitscompost. Het eindproduct bevat veel organische stof en kan worden gebruikt als bodemverbeteraar. Het verbetert de bodemstructuur, waardoor planten beter kunnen groeien. Bovendien legt compost CO2 vast in de bodem.

Dank voor uw bijdrage

Door deel te nemen aan de Landelijke Compostdag willen de Zeeuwse gemeenten hun inwoners bedanken voor het goed gescheiden aanbieden van hun gft afval. Iedere bezoeker van de milieustraat kan op deze dag gratis een zak compost meenemen. Op deze manier kunnen Zeeuwse burgers hun eigen afval weer opnieuw gebruiken in de tuin. Let op: deze actie geldt zolang de voorraad strekt en op=op.

Voor de openingstijden van de milieustraten zie www.zrd.nl

Lees ook:Nationale compostdag
Lees ook:Gratis compost bij de Milieustraat
Lees ook:GFT, PD en oud papier, hoe zat het ook alweer?
Lees ook:Excursie ‘De reis van uw gft-afval’
Lees ook:Inzamelen plastic afval Hulst succes!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>