Provincies willen financiele weeffout voor Zeeland herstellen

MIDDELBURG – De Zeeuwse Gedeputeerde Staten willen op korte termijn een voorstel voorleggen aan Provinciale Staten om de motorrijtuigenbelasting met gemiddeld 15 euro per jaar te verhogen. De opbrengsten worden besteed aan wegen(onderhoud). Het gaat om een tijdelijke maatregel voor 3 jaar. Zeeland ontvangt, als gevolg van een weeffout in de berekening, minder geld uit het provinciefonds. Andere provincies willen 20 miljoen euro uit het provinciefonds beschikbaar stellen, mits Zeeland haar eigen inkomsten verhoogt.

De Provincie Zeeland heeft een financieel ongunstige positie. Zeeland ontvangt minder uit het Provinciefonds -waarin rijksgeld over de provincies verdeeld wordt- omdat werd uitgegaan van inkomsten uit het Deltadividend. Die inkomsten zijn er al een aantal jaar niet meer. In het rapport ‘Financiële problematiek Provincie Zeeland’ van de tijdelijke Commissie Jansen in opdracht van het Interprovinciaal overleg (IPO) adviseert de commissie deze ‘weeffout’ te herstellen. Het gaat voor de komende drie jaar om een bedrag van 30 miljoen.

Wegenonderhoud en kerntaken

De commissie en het IPO zijn van mening dat als de andere provincies 20 miljoen uit het provinciefonds bijdragen, Zeeland zelf de andere 10 miljoen euro moet bijdragen. Een verhoging van de MRB met gemiddeld 15 euro per jaar levert in 3 jaar 10 miljoen euro op. Dat geld wordt besteed aan infrastructuur. Gedeputeerde Staten van Zeeland stellen Provinciale Staten voor in te stemmen met het advies van de commissie omdat ze met 20 miljoen euro haar kerntaken, waarop de laatste jaren is bezuinigd, weer naar behoren kan uitvoeren.

Lees ook:Provincies willen financiële weeffout voor Zeeland herstellen
Lees ook:Rapport Commissie Jansen met financiële aanbevelingen voor Zeeland openbaar
Lees ook:Provincie past tarieven leges aan
Lees ook:Provincie gaat voor vestigingsklimaat en economische innovatie!
Lees ook:Provincie heeft 2012 financieel gezond afgesloten!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>