Officiële start aanleg landbouwroute Tholen!

THOLEN – Het informatiebord van de nieuwe landbouwroute Tholen zal vandaag, dinsdag 3 juli om 16.30 uur, op de bouwplaats, nabij carpoolplaats “het Stenen Kruis” ten noorden van de Nieuwe Postweg bij de stad Tholen, worden onthuld door de heren Kees van Dis, wethouder gemeente Tholen. Hendrik-Jan ten Cate, afdelingsvoorzitter ZLTO en Gert Jan Joossen, afdelingsvoorzitter Cumela Nederland. Daarmee wordt de aanleg van de landbouwroute officieel gestart.

Route in september gebruiksklaar
De planning is dat de logistieke landbouwroute in september door het landbouwverkeer in gebruik kan worden genomen.
De landbouwroute loopt vanaf de verkeerslichten Nieuwe Postweg/Stenen Kruis via het bedrijventerrein Welgelegen naar de parallelle structuur van de Thoolse Brug. Deze brug vormt de verbinding met West Brabant.

Winst voor inwoners en landbouwsector
Met de aanleg van deze landbouwroute komt voor het eiland Tholen een uniek project tot stand, waarmee een belangrijke structuurverbetering voor de landbouwsector wordt bereikt. Voortaan hoeft het doorgaande landbouwverkeer van het eiland Tholen richting West Brabant v.v. niet meer door de kern Tholen. Behalve een kortere omrijdtijd voor de landbouwsector, verbetert de route de verkeersveiligheid in de kern en de leefbaarheid voor de inwoners. Daarover werden al lange tijd door de inwoners van de stad Tholen en door de landbouwsector op het eiland klachten geuit.

Primeur
Het bijzondere van deze landbouwroute is dat deze uitsluitend door het landbouwverkeer mag worden gebruikt. Voor personen- en vrachtverkeer, fietsers en voetgangers wordt de route gesloten verklaard. De aanleg van de route maakt deel uit van de ontwikkeling van het kwaliteitsnet voor het landbouwverkeer in Zeeland. Met als doel om het landbouwverkeer in Zeeland vlot en veilig af te wikkelen. Hierin werken de overheden en de landbouworganisaties nauw samen. Daarin is één van de uitgangspunten dat landbouwverkeer zoveel mogelijk van fietsers en voetgangers moet worden gescheiden. Zowel voor deze kwetsbare weggebruikers als voor het personen- en vrachtverkeer zijn voldoende alternatieve routes in de omgeving aanwezig.
Een gelijksoortige route, uitsluitend voor het landbouwverkeer, is in Nederland nog niet eerder aangelegd. Tholen heeft dus een primeur.

Cijfers
De lengte van de aan te leggen route is 2.4 km. De weg wordt 6 meter breed, waarvan de rijloper een breedte heeft van 3.60 meter. De rijloper wordt in beton uitgevoerd. Aan beide zijden wordt deze voorzien van 1.20 meter doorgroeisteen. Aan het begin en einde van de twee wegvakken die samen de route vormen, wordt de landbouwroute voorzien van agressieve doorgroeisteen. Daarmee worden de overige verkeersdeelnemers ontmoedigd om, ondanks het verbod, toch van de route gebruik te willen maken. Bovendien worden er aan het begin en einde van de twee wegvakken roosters aangebracht die verhinderen dat fietsers de route gebruiken. Aan de landschappelijke inpassing en verkeersveiligheid wordt veel zorg besteed.

De investeringskosten bedragen € 1.2 miljoen. In het kader van de structuurversterking voor de landbouw draagt het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling 50% in de kosten bij. Ook dit is nieuw. De Provincie Zeeland neemt de andere 50% voor haar rekening. De benodigde grond voor de route is beschikbaar gesteld door de gemeente Tholen.

Coöperatieve samenwerking
Dit project wordt gekenmerkt door een coöperatieve samenwerking tussen de gemeente Tholen, Provincie Zeeland, Waterschap Scheldestromen, Dienst Landelijk Gebied en belangenorganisaties ZLTO en Cumela Nederland. Zo zijn boeren en loonwerkers onder meer betrokken geweest bij het ontwerp van de weg. Met als doel een goede balans te vinden tussen de landschappelijke inpassing, een zo goed mogelijke bereikbaarheid van de route voor het landbouwverkeer en het ontmoedigen van het gebruik door de overige verkeersdeelnemers.

Resultaat
Door de aanleg van deze landbouwroute wordt samen een belangrijk geprioriteerd knelpunt met landbouwverkeer in Zeeland adequaat opgelost.

Lees ook:Landbouwroute Tholen officieel open!
Lees ook:Subsidieaanvraag wandelnetwerk Tholen deel 2 goedgekeurd
Lees ook:Waterschap legt fietspad langs Kloetingseweg aan!
Lees ook:Roosjesweg Domburg ingericht als 30 kilometer weg!
Lees ook:Aanleg rondweg Scharendijke!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>