Expositie Vlissings gemeentearchief over stormvloeden!


VLISSINGEN – In het Gemeentearchief Vlissingen is van 1 februari tot 1 april de tentoonstelling Ziedende Zee – Vlissingen, Ritthem en Souburg onder water, 1808-1906-1944 te zien. De foto-expositie geeft een beeld van vroegere overstromingen, vooral die van 1808, 1906 en 1944. Naast Vlissingen zijn er ook beelden van de dorpen Oost-Souburg en Ritthem te zien, die vooral te lijden hadden van de inundatie in 1944. Deze expositie plaatst de ramp van 1953 in een groter decor. De expo over 1953 is in de Bibliotheek Vlissingen te zien.

Vlissingen heeft door de eeuwen heen veel te maken gehad met watersnoodrampen. Het kan ook bijna niet anders met een stad gelegen aan zee. Al in de Middeleeuwen moest de stad veel land prijs geven aan het water. De huidige boulevard is dan van oorsprong ook een zogenaamde slaperdijk. De oorspronkelijke zeewering lag veel verder in zee.

1808

Bij de watersnoodramp van 14 op 15 januari 1808 vielen 33 doden. Fotografie bestond nog niet in die tijd; wel zijn er indrukwekkende gravures, die een beeld geven van deze ramp. Deze prenten hingen overigens gewoon bij de mensen thuis aan de wand.
Binnen een halfuur stond meer dan de halve stad onder water. Dit alles ging met grote snelheid gepaard waardoor veel inwoners die nacht werden verrast.

1906

Op 13 maart 1906 stond het water de inwoners van Vlissingen door een springvloed weer aan de lippen. De Vlissingsche Courant meldde: ‘om 2 uur begon het water onrustbarend te wassen en wel op zoodanige wijze dat de Pottenkade met de Hooikade, Steenenbeer en Rommelkade een zee toonde.’ Omdat de havens nauwelijks nog een functie hadden, vroeg men zich af of deze niet beter gedempt konden worden. Dit gebeurde dan ook in 1909.

1944

De inundatie van 1944 neemt een aparte plaats in. Hier werd het land doelbewust onder water gezet. In oktober 1944 werden op een viertal plaatsen de dijken gebombardeerd. De gaten werden in de loop van 1945 weer gedicht. Tot die tijd hadden eb en vloed vrij spel in Oost en West-Souburg en Ritthem. Voor Vlissingen gold dit vooral voor het deel buiten het oude stadcentrum.

Openingstijden

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen in het gemeentearchief, Hellebardierstraat 2. Openingstijden: ma-do, van 09.00-16.30 uur. De tentoonstelling is te zien van 1 februari tot 1 april.
De opening van de tentoonstelling door burgemeester René Roep is op vrijdag 1 februari, 15.30 uur in het gemeentearchief.

Tegelijkertijd zijn in de Bibliotheek Vlissingen foto’s te zien van de watersnoodramp van 1953. Deze foto’s zijn afkomstig uit de fotocollectie van het gemeentearchief.

Lees ook:Expositie Watersnoodramp
Lees ook:Fototentoonstelling oorlog!
Lees ook:WOll herleeft!
Lees ook:Expositie van herdenkingslappen over de Ramp
Lees ook:Watersnoodmuseum: De ramp in focus

1 Reacties // Reageer

One thought on “Expositie Vlissings gemeentearchief over stormvloeden!

  1. Nienke Oudbier-Wiarda

    Mijn voorvader Augustinus Raff had in de Palingstraat een herberg. Zijn vrouw heette Catharina Soeters. Ze moet rond 1808 zijn overleden, omdat Augustinus hertrouwde in 1810. Ik ben dus benieuwd of ze is overleden door de watersnood. Ik heb wel een sterfdatum van haar, maar dat kan ook onjuist zijn. Zijn de 31 doden van toen ooit geïdentificeerd?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>