Open huis provincie!

provinciehuis-zeeland

MIDDELBURG - Provincie Zeeland opent zaterdag 13c  september haar deuren voor de jaarlijkse Open Monumentendag. De 800 jaar oude Abdij in Middelburg is te bezoeken van 10.00 uur tot 16.00 uur en staat in het teken van de viering van 200 jaar Zeeland. De toegang is gratis.

Tijdens de open dag worden rondleidingen gegeven en de Abdijfilm ‘Historama’ wordt ieder half uur getoond in de Oude Dormter (Filmzaal). Bezoekers wordt meer verteld over de vroegere bewoners van de Abdij en hun leefomgeving (Abdijplein, Kloostergangen, Cryptes, Kruidentuin, Admiraliteitszaal, Statenzaal, Voorhal en het Prinsenlogement).

Zeeuws Museum

Naast de Provincie is ook het Zeeuws Museum gevestigd in de Abdij. Zaterdag 13 en zondag 14 september is het museum gratis te bezoeken van 10.00 uur tot 16.00 uur. Bezoekers kunnen kijken in de tapijtenzaal, die in het verleden dienst heeft gedaan als statenzaal en koninklijke vertrekken.

De Abdij

De Middelburgse Abdij vindt haar oorsprong in een klooster. Rond 1127 vestigden zich hier Praemonstratensers of Norbertijnen: naar hun witte pijen ook wel Witheren genoemd. Zij kwamen uit de Abdij van St. Michiel in Antwerpen. In 1574 moesten zij de Abdij verlaten en is het provinciebestuur er gevestigd. Het Abdijcomplex bestaat uit de Nieuwe Kerk, de Wandelkerk, de Koorkerk, het Zeeuws Museum en de Abdijtoren: de Lange Jan. Het Abdijcomplex behoort tot het type religieus erfgoed en is een Rijksmonument.

Lees ook:Rondleidingen Abdijcomplex!
Lees ook:Rondleidingen Abdij!
Lees ook:Gratis bus en boot tijdens Open Monumentendag!
Lees ook:Zeeland bestaat 200 jaar!
Lees ook:Een eigenzinnig museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>