Proef mengvormen winkel/horeca!

champagne glazen

TERNEUZEN – De gemeente Terneuzen doet mee aan de pilot van de VNG voor het reguleren mengvormen horeca/detailhandel. De burgemeester heeft hiervoor een beleidsregel vastgesteld. In de beleidsregel staan de kaders van de proef en voorwaarden voor deelnemers aan de proef. Dit besluit wordt ‘Besluit tijdelijke proef reguleren mengvormen winkel/horeca gemeente Terneuzen’ genoemd.
Ongeveer 40 gemeenten in Nederland doen mee aan deze pilot. In Zeeland zijn dit Terneuzen, Vlissingen, Goes, Middelburg en Schouwen-Duiveland. Begeleiding van de pilot in Zeeland gebeurt door Economische Impuls Zeeland.

In diverse gemeenten bestaat bij verschillende ondernemers de wens om in een winkel ook iets te drinken of te eten aan te kunnen bieden, of in een horecagelegenheid iets te kunnen verkopen. De tweede activiteit blijft wel ondergeschikt aan de eerste. De bestaande regels van de Drank- en Horecawet (DHW) laten dit maar beperkt toe.

Proef van beperkte duur
Een aantal burgemeesters heeft bedacht om in gemeenten een proef te organiseren met mengvormen van winkels en horeca. De proef is voor een beperkte  periode. Dit sluit aan bij de manier waarop het publiek tegenwoordig graag winkelt en uitgaat, bijvoorbeeld:

  • het schenken van een glas champagne bij het passen van een trouwjurk in een bruidsmodezaak
  • het verkopen van een fles wijn bij een kookboek in een boekenwinkel
  • het organiseren van een proeverij in een slijterij of het verkopen van een fles olijfolie in een restaurant.

Dit is in buurlanden al gangbaar en succesvol, er lijken geen nadelige effecten op te treden.

Dus genoeg aanleiding om een proef met mengvormen van winkels en horeca te starten. Het doel van de proef is te kijken of deze mengvorm aan de belangen van ondernemers en klanten voldoet. Ook geeft het informatie voor de evaluatie van de Drank en Horecawet van het ministerie. Wellicht besluit de wetgever in de toekomst ruimte te geven voor deze mengvorm van bedrijfsactiviteiten.

Deelnemen aan de proef
Om de tijdelijke proef te laten slagen, is de gemeente nog op zoek naar deelnemers. De proef loopt van 1 april 2016 tot en met 1 april 2017. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich voor 1 april 2016 aanmelden viahttp://www.impulszeeland.nl/3-ontwikkelen/Recreatie-Toerisme/mengvormenhorecaendetailhandel. Ook kunt u een e-mail sturen naar Dick van der Velde ([email protected]) van Economische Impuls Zeeland.

Lees ook:Mengvormen Horeca en Detailhandel!
Lees ook:Pilot Mengvormen Horeca en Detailhandel!
Lees ook:Proef ruimere openingstijden horeca!
Lees ook:Proef verruiming openingstijden horeca!
Lees ook:Informatieavond proef verruiming openingstijden horeca!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>