100-100-100-project halverwege

HULST – De 100 huishoudens die in de gemeente Hulst deelnemen aan het 100-100-100 afvalproject zijn ondertussen zo’n vijftig dagen bezig. Zij proberen 100 dagen lang zo min mogelijk restafval te produceren. Vooralsnog kan worden geconcludeerd dat het verbluffend is, hoe weinig restafval zij per week hebben. Dit resultaat bereiken de deelnemers met name door bewust in te kopen en afval goed te scheiden.

De deelnemers krijgen ook iedere week een opdracht. Op het online platform op www.hulst.100-100-100.nl/ delen zij hun ervaringen. Ook geven zij elkaar tips, bijvoorbeeld over hoe afval te voorkomen en over hergebruik en zaken die een tweede leven kunnen krijgen.

Plastic en gft aan kop 
Het grootste deel van het afval blijkt – met stip – plastic te zijn. Dit wordt tijdens het project bij de deelnemers opgehaald; zij moeten het dus niet naar de oranje inzamelcontainers brengen.
Nu de planten en het gras in de tuinen in groei zijn, vormt ook het tuinafval bij velen een groter wordend onderdeel van het afval. Als al dat afval niet in de groene rolemmer past, is het alternatief een composthoop of het afvoeren naar de milieustraat, waar men het gratis kan inleveren.
Naast de tuin is de keuken de plaats waar de deelnemers het meeste afval zien ontstaan.
Ook de huisdieren van de deelnemers ontkomen niet aan het project. Ook wat zij aan afval veroorzaken, wordt onder de loep genomen. Aan de andere kant zorgen bijvoorbeeld kippen en konijnen er weer voor dat bepaald groenafval wordt opgepeuzeld.

Papier hier
Het scheiden van papier is voor de deelnemers – zo lijkt – geen issue. Dat gebeurt gewoon. Toch bleek voor aanvang van het project dat het in de gemeente Hulst het restafval nog voor 15% uit papier bestaat. Dat kan en moet natuurlijk beter. Papier hoort in de blauwe rolemmer.

Nieuw afvalbeleid Hulst
De resultaten van het 100-100-100 project en de reacties er op, worden meegenomen als input voor het nieuwe afvalbeleid van de gemeente Hulst. Er worden – zowel van deelnemers als niet-deelnemers – veel wensen en opmerkingen ontvangen over de afvalinzameling.

Dinsdag 11 juli 2017 is de laatste dag van het 100-100-100 project in de gemeente Hulst. Voor deelnemers vindt op woensdag 12 juli 2017 een slotbijeenkomst plaats.

Lees ook:100-100-100 deelnemers goed bezig
Lees ook:GTF, de groene rolemmer in
Lees ook:Laatste weken van 100-100-100-project
Lees ook:100-100-100 afvalproject
Lees ook:Hulster afvalrace!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>