Buurtpreventie Apps

MIDDELBURG – Buurtpreventieteams en WhatsApp-groepen zijn effectieve manieren om het aantal inbraken terug te dringen en de pakkans van criminelen te vergoten. Op digitaal gebied zijn de WhatsApp-groepen misschien wel het best bekend. Naast de bekende (gratis) Apps die gebruikt kunnen worden in een buurtpreventieproject, zoals WhatsApp, Facebook en Twitter, zijn er echter ook Apps die gericht zijn op buurtpreventie. Vaak zijn deze Apps ook nog eens gratis!

SmartAlarm heeft een onafhankelijk en willekeurig overzicht van 4 handige gratis Apps voor buurtpreventie gepubliceerd; voor Android, iOs en Windows.

1. Buurtapp

BuurtApp is een App voor Nederlandse buurten, waarbij men zich kan registeren om te zien wie er allemaal in de buurt woont. Je kunt berichten uitwisselen met buurtgenoten om de buurt veiliger te maken, vragen te stellen, informatie te delen of initiatieven te starten. Je kunt zelf bepalen of je ‘zichtbaar’ bent voor andere BuurtApp-gebruikers in de buurt. Bovendien worden je achternaam en telefoonnummer afgeschermd.

Er zijn vijf verschillende ‘niveaus’, namelijk je huis (50 meter), de straat, de buurt, de wijk en de gemeente. De gemeente en wijkorganisaties kunnen alleen berichten uitwisselen met elkaar; in een afzonderlijke omgeving die niet voor bewoners is bedoeld.

2. Nextdoor

Nextdoor is een besloten sociaal netwerk voor de gebruiker, de buurtbewoners en de buurt zelf. Met de App kun je van gedachten wisselen over zaken die zich in jouw buurt afspelen. Naast het plaatsen, lezen en indelen van berichten, kunnen gebruikers ook over andere gedachten wisselen.

3. Veiligebuurt

Met de Veiligebuurt app kun je samen met je buren een extra oogje in het zeil houden. Naast de mogelijkheid om berichten te versturen en te ontvangen, heeft de App ook een nieuwsfunctie. De App laadt namelijk (eventuele) relevante nieuwsberichten over veiligheid en preventie uit de betrekkelijke wijk. In de App dien je zelf een ‘Veiligebuurt-groep’ te starten, maar je kunt met de App ook checken of er veilige-buurtgroepen in je buurt zitten, zodat je jezelf daaraan kan toevoegen.

Ook heeft de App verschillende noodknoppen (voor spoedmeldingen) voor de buren. Hierbij wordt automatisch uw locatie gedeeld, zodat zij jou direct te hulp kunnen schieten.

4. WeAlert

WeAlert is erop gericht om buurtgenoten, buurtpreventiepartijen en de wijkagent in direct contact met elkaar te brengen. De App biedt de mogelijkheid om alerts in te stellen, zodat gebruikers snel op de hoogte zijn van nieuws. Deze nieuwsberichten kun je ook tot een bepaald gebied beperken. Naar eigen zeggen hebben de makers van de App een handige kennisbank met tips ingebouwd, waar wijkagenten en buurtpreventieteams ook in kunnen kijken. Tot slot kan er ook een adresboek aangemaakt worden met handige telefoonnummers, hulpdiensten en instanties.

Bekijk de informatiepagina van SmartAlarm voor meer informatie, tips en adviezen over de buurtpreventie apps.

Lees ook:SmartAlarm publiceert stappenplan buurtpreventieprojecten!
Lees ook:Buurtpreventie Sint-Maartensdijk!
Lees ook:Buurtpreventie Sint-Maartensdijk!
Lees ook:Attentie Buurtpreventie!
Lees ook:Buurt WhatsApp-groepen!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Buurtpreventie Apps

  1. Stephanie Nap

    De ene app ziet er nog mooier uit dan de andere, maar hoe staan ze samen sterk? Naar mijn idee creëer je op deze manier verdeeldheid. Want bij ons, gebruiken ze een buurt verderop een andere app als test. Ik kan als beheerder van onze WhatsApp Buurtpreventie groep geen contact maken met de beheerder van de aangrenzende groep, want ik woon niet in dat gebied en krijg dus geen toegang. Handig hoor al die anonimiteit waar de meeste van deze apps voor staan. Terwijl de kracht in het samen sterk zit. Hoe werken die app ontwikkelaars dan met elkaar samen? Wij hebben bewust gekozen voor een landelijke kaart, beheerders en/ of leden van een aangrenzende buurtgroep komen zo eenvoudig met elkaar in contact, ook als deze zich over een gemeentegrens bevinden. De buitengebieden zijn bv. de laatste tijd ook erg vaak slachtoffer van inbraken, er is daar minder toezicht door de politie en daarom is het juist des te belangrijker dat men daar ook goed op de hoogte is d.m.v. goed contact met beheerders van een aangrenzende buurtgroep. Daarnaast zijn de apps voor de burger misschien gratis, maar die betaald met zijn of haar gegevens. De gemeenten en verzekeringsmaatschappijen bijvoorbeeld betalen hier vervolgens grof geld voor, in hoeverre is het dan nog gratis? Met vriendelijke groet namens het team van wabp.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>