Zes ton voor Watersnoodmuseum van BankGiro Loterij

eurobiljetten

OUWERKERK – Een grote verrassing voor het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk afgelopen donderdag. Het museum krijgt een eenmalige schenking van 600.000 euro van de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland. Het bedrag is bedoeld voor de herinrichting van een deel van het museum met een nieuwe, interactieve presentatie over waterveiligheid. Op de herdenkingsdag van de watersnoodramp, vandaag 65 jaar geleden, werd het museum verrast door BankGiro Loterij-ambassadeur Albert Verlinde.

Siemco Louwerse, directeur van het Watersnoodmuseum: “Het was voor het museum al een enorm bijzondere dag, omdat we stilstonden bij de 1836 mensen die hun leven verloren door de watersnood van 1953 en de gevolgen van die gebeurtenis in 1953. Dat we tijdens ons symposium ‘1953-2018 Verhalen over Water’ op deze wijze werden verrast door de BankGiro Loterij maakt deze dag echter helemaal memorabel.” Bewustwording Louwerse vervolgt: “Deze gift betekent voor ons museum dat we onze rol als Nationaal Kennisen Herinneringscentrum Watersnood 1953 nog verder vorm kunnen geven, nu en in de toekomst. Dat we met een tentoonstelling onder de titel : ‘Het water blijft komen. Vechten tegen de vloed van morgen’ de nieuwe generaties kunnen laten zien dat er door de jaren heen al veel is geleerd op het gebied van waterveiligheid, maar dat de zeespiegelstijging doorgaat en dat de strijd tegen het water nog lang niet gestreden is. Die bewustwording bij de jeugd is een taak die we met een bijdrage als deze nog beter kunnen oppakken. Daar zijn we de BankGiro Loterij enorm dankbaar voor.” Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk geeft een beeld van wat er gebeurde tijdens en na de overstroming van 1 februari 1953. Het museum is gevestigd in vier caissons (grote betonnen bakken die afgezonken worden) die in november 1953 zijn gebruikt om het gat in de dijk bij Ouwerkerk te dichten. Het herdenkingsjaar, waarvoor vandaag het startsein werd gegeven, is voor het museum aanleiding zich verder te ontwikkelen als Nationaal Kennis- en Herinneringscentrum. Daartoe wordt het vierde caisson heringericht met een nieuwe interactieve, vaste presentatie over waterveiligheid. Belangrijke steun voor cultureel erfgoed De schenking aan het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk is bekendgemaakt in de aanloop naar het jaarlijkse Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij dat op 20 februari plaatsvindt in het Singer Laren. Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij gaat er dan een record miljoenenbedrag naar cultuur in Nederland. Van ieder lot dat zij kopen, gaat de helft naar musea en andere Nederlandse culturele organisaties, waaronder het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Op het Goed Geld Gala onthult de BankGiro Loterij welk totaalbedrag zij in 2018 kan schenken aan musea en culturele organisaties en hoe zij dit bedrag verdeelt. Ook verrast de loterij andere culturele instellingen met een extra schenking voor een bijzonder project. Dankzij deze steun blijft cultuur en cultureel erfgoed behouden en toegankelijk voor een breed publiek.

Lees ook:Ruim 8 ton voor Zeeuwse musea van BankGiro Loterij
Lees ook:Record Watersnoodmuseum
Lees ook:2 ton voor Zeeuws Museum dankzij deelnemers BankGiro Loterij!
Lees ook:Zeeuws Museum net geen winnaar BankGiro Loterij Museumprijs 2015
Lees ook:Zeeuws Museum genomineerd voor BankGiro Loterij Museumprijs!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>