Hallo Brabantse Kempen…..(4): Laat die bowlingbal maar rollen!


WESTERHOVEN – Telkens als ik de Brabantse Kempen bezoek krijg ik de drang een paar keer te gaan bowlen met mijn familieleden. Laat er nou bij Centerparcs De Kempervennen in Westerhoven prachtige bowlingbanen zijn waar we ons helemaal kunnen uitleven.

Afhankelijk van de omvang van ons gezelschap huren wij een baan voor een uur, of zelfs twee banen. Wij installeren ons, trekken snel de juiste schoenen aan en zetten onze namen in het systeem. Want wij willen geen minuut missen. En samen zijn we behoorlijk fanatiek. Wij willen allemaal winnen. Het leuke van onze hobby is dat wij in de loop van de tijd zijn gegroeid. Iedere deelnemer is beter gaan spelen. En omdat het een leuk spel is hebben wij buiten ons verblijf in Westerhoven ook elders al het spel gespeeld met de familie. Als wij in de Brabantse Kempen spelen, is er een echt ritueel. Wij bestellen voor aanvang van het spel koele drankjes en een grote portie bittergarnituur. En wij spelen telkens een uur, een wedstrijd verspreid over 2 dagen. De punten tellen wij op en voor de winnaar is er een prijs, bijvoorbeeld een beker of trofee. En elke deelnemer krijgt een herinnering.

Strike

Een bowlingbaan is van kunststof of gepolijst hout en tussen de de foul line en de eerste pin 18,3 meter lang en is 1,05 meter breed. De pins zijn 38,1 cm hoog en worden op het einde van de baan in een driehoek opgesteld op het Pindeck. Meestal worden er tien pins opgesteld, er bestaan ook varianten met negen of vijf pins. Iedere speler speelt twee ballen na elkaar (een frame), uitgezonderd bij een strike. Een strike gooi je als alle pins in de eerste worp omver gaan. Lukt het om de 10 pins in 2 beurten om te gooien dan scoor je een spare. Gooit de speler de eerste beurt niks om, maar in zijn 2e worp alle pins dan is er sprake van een spare en geen strike.

Perfect game

Het bowlingspel (game) bestaat uit tien beurten (frames). Elke omver geworpen pin levert één punt op. Als een speler een strike geworpen heeft, krijgt hij de punten van de twee worpen erna bij de tien punten van de strike zelf. Zo kan een strike dus uiteindelijk 30 punten opleveren. Bij een spare komt er één worp extra bij. Een spare kan maximaal 20 punten opleveren. Als een speler bij de tiende beurt een strike of een spare gooit, krijgt hij respectievelijk twee of één extra beurt om de extra punten voor de strike of spare te verdienen. Deze punten tellen alleen bij de strike of spare mee en worden niet extra bijgeteld. Op deze manier kan een speler 12 strikes gooien in één spel. In dit laatste geval wordt gesproken van een Perfect game. Een perfect game is in het totaal 300 punten (10 x 30). Bowling wordt in ons land en in de rest van Europa en de Verenigde Staten veel als recreatie gespeeld. Bowling is eveneens een sport. In Nederland en België wordt de sport meer en meer in competitie gespeeld. In Amerika bestaan er zelfs scholen om bowlingles te volgen.

Wij zijn vooralsnog recreanten die na afloop lekker gaan nazitten op een gezellig terras met een drankje. Lekker nagenieten van onze prestaties.

Ook andere Centerparcs-bezoekers zijn gek op bowlen:

Over de serie: Als Zeeuw geniet ik dagelijks van mijn mooie provincie, maar…bij de buren in Brabant is er ook iets fraais te beleven: De Brabantse Kempen. En daarom heb ik een selectie gemaakt van al die leuke dingen in die regio en op de plekken daarbij in de buurt.

Lees ook:ZeeuwseCultuur…..(21): Krulbollen, Zeeuws-Vlaanderen!
Lees ook:Bewoners van het Gasthuis spelend fit!
Lees ook:Game Mania speelt het spelletje in Vlissingen…
Lees ook:Vlissinger Michael den Boer wint bij Game Mania!
Lees ook:Basisschoolleerlingen strijden om titel ‘Meest mediawijze klas

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>