Fietsongevallen!

ambulance

MIDDELBURG – Bij een diepteonderzoek naar fietsongevallen met 50-plussers in Zeeland zijn acht ongevalsscenario’s te onderscheiden. De scenario’s laten zien hoe de fietsongevallen ontstaan en welke aspecten daarbij een rol spelen. Het onderzoek is afgelopen week gepresenteerd door SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid). SWOV voerde van oktober 2012 t/m november 2013 in samenwerking met het ROVZ en de Provincie Zeeland het onderzoek uit.

Momenteel bestaat meer dan de helft van alle ernstig gewonden in Nederland uit fietsers. Reden voor de Provincie Zeeland om in haar beleid extra aandacht te besteden aan de veiligheid van fietsers. De meeste ernstig gewonden onder fietsers (ruim 80%) vallen bij een ongeval waarbij geen motorvoertuig betrokken is. Er is gekozen om uitsluitend te kijken naar ongevallen met fietsers van 50 jaar en ouder, waarbij geen gemotoriseerd verkeer betrokken is.

Ongevalsfactoren

Er is gekeken welke omgevingsfactoren van invloed zijn geweest op de meeste fietsongevallen. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het gedrag van een andere weggebruiker, fietsen in een groep of op een te smal fietspad. Door aanpassingen van de fietspaden en gedragsbeïnvloeding kunnen ongevallen in de toekomst mogelijk worden verminderd.

Maatregelen

Een aantal maatregelen om ongevallen te beperken zijn inmiddels opgepakt. Zo worden fietspaaltjes zoveel mogelijk verwijderd, zijn er trainingen voor fietsen op een E-bike en wordt het gebruik van fietshelmen gestimuleerd. Daarnaast zijn er maatregelen die nog in ontwikkeling zijn of nog ontwikkeld moeten worden. Voorbeelden zijn het verbeteren van de stabiliteit van de fiets, het ontwikkelen van een airbag voor op de fiets en een letsel verlagend wegdekoppervlak. Voordat deze maatregelen kunnen worden geïmplementeerd, zal eerst nader onderzoek moeten worden verricht naar de haalbaarheid en effectiviteit ervan.

Lees ook:ROVZ start onderzoek naar fietsongevallen!
Lees ook:Voorlichting e-bike!
Lees ook:Fietshelm voor leerlingen!
Lees ook:Auw! Pas op gevaarlijke fietspaaltjes!
Lees ook:Veilig fietsen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>