Wat een streken (3): Typisch Utrechtse smulpartij

UTRECHT –Vijfschaft, Hernhuttertjes, Smoort, Janghagel en Pauwels staan garant voor een typisch Utrechtse smulpartij.

Vijfschaft is een populaire najaar- of wintermaaltijd uit de Domstad. Die wij in de rest van Nederland ook wel kennen als Hete Bliksem. Binnenkort trek ik mezelf terug in de keuken en bereid ik deze maaltijd voor mijn ouders voor. Vooraf zorg ik voor 300 gram gedroogde bruine bonen, of een potje met Hollandse bruine bonen, 1 kilo aardappels, 1 winterwortel, 2 flinke uien, 200 gram gerookte spek, 1 Gelderse rookworst 2 Goudrenetten of Jonagolds.

Ik week de bruine bonen zeker 12 uur in een behoorlijke pan met daarin 2 liter koud water; en kook daarna in 2 uur de bonen in het weekwater gaar. Ondertussen schil ik de aardappels en snijd ze in stukken. En was ik de winterwortel die ik vervolgens in blokjes snijd. De uien schil ik en snijd er ringen van. De spek snijd ik in grove stukken. Als de bonen gaar zijn voeg ik de wortels, aardappels, spek en uien toe. En kook dit een half uur op een laag vuur. Daarna is het tijd om af te gieten. De rookworst gaat in heet water en laat die 20 minuten garen. Ik schil de appels, haal het klokhuis eruit en maak partjes van de appels. Als de worst gaar is (niet koken) dan maak ik er plakjes van en doe ik de laatste 10 minuten samen met de appelpartjes bij het aardappelmengsel. En laat het geheel nog 10 minuten door verwarmen. Op het allerlaatst roer ik er nog wat boter door. Eet smakelijk!

 

 

Foto kok

 

Nog zin in een lekker toetje? Smoort is een dessert uit de Domstad. En gemaakt van kruisbessen, bloem, zoete wei, basterdsuiker en kaneel. In en rond kaasboerderijen werd het voorheen graag verorberd.

Bekend in Utrecht zijn verder Prauwels: dunne ronde platte koekjes van boekweitmeel, kaneel en anijszaad die na het bakken direct opgerold worden. Ze lijken een beetje op stroopwafels.

Janhagel is een Utrechts speculaaskoekje besprenkeld met grove suiker en amandelschaafsel.

 

Hernhuttertjes zijn boterkoekjes gebakken in speciale deegvormpjes voor. Eerlijk is eerlijk: Deze smakelijke koekjes zijn aanvankelijk gebakken door een kleine Moravische gemeenschap die in de achttiende eeuw vanuit het zelfbenoemde Zuidoost-Duitse dorpje Hernhut naar Zeist in de provincie Utrecht verkasten. Ze waren zelfvoorzienend en bakten dus ook hun eigen koekjes.

 

Lees ook:Week van de Smaak!
Lees ook:Op de fiets langs het Zeeuwse gewas!
Lees ook:Wit en bruin water vanuit Haamstede…
Lees ook:Bruin drinkwater in Midden-Zeeland!
Lees ook:Brand Lamswaarde!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>