Wat een streken (2): in vuur en vlam door natuurgebied De Malpie

Mijn vader en moeder en ik komen al jaren achtereen bij Centerparcs De Kempervennen in Westerhoven. Afgelopen jaar kwamen wij pas voor de eerste keer tijdens een gezellige fietstocht terecht in het naastgelegen natuurgebied De Malpie. Wij waren meteen in vuur en vlam door de prachtige omgeving. Echter…de schrik was groot toen wij onlangs zagen en hoorden dat een groot deel van het gebied door een felle grote natuurbrand is verwoest.

Het natuurgebied bevindt zich in de gemeente Valkenswaard en bestaat uit 2 delen. De Malpiebeenden is 217 hectaren en u vindt het tussen Valkenswaard en Borkel en Schaft.

Fietsen

De Malpie is zowel geschikt om doorheen te fietsen, zoals wij graag doen. En ook prima toegankelijk voor een fikse wandeling. Op de Malpiebergse heide en in het bosgebied zijn verschillende paden. Het grootste deel is eigendom van de gemeente Valkenswaard. Een gedeelte is van Natuurmonumenten. In het bosgebied leven veel spechten en vleermuizen.

Tijdens onze laatste fietstocht door De Malpie keken wij onze ogen uit van de prachtige natuur. Zo mooi en indrukwekkend. Wij zijn er verschillende keren gestopt. Onder andere om de fraaie vennen te bewonderen. En hebben er koffie met een Kempisch Kwartieke gedronken.

Behouden

De grote brand was begin juli van dit jaar Er is 60 hectare natuur verwoest. Gelukkig hebben de 100 brandweerlieden door hun inzet ervoor gezorgd dat een groot deel van De Malpie behouden is gebleven. En mens en dier in de toekomst kan blijven genieten van al het moois.

Lees ook:Grote Putting geopend!
Lees ook:Wat een streken (13): De sigaar in Valkenswaard?
Lees ook:Puttingweg afgesloten!
Lees ook:Nationaal Park Oosterschelde mooiste natuurgebied van Nederland?
Lees ook:Vlissingen fietst!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>