‘Karla Peijs is nevenfunctiekampioen’

MIDDELBURG – Hoeveel commissariaten en nevenfuncties kan iemand hebben? Sommige bestuurders hebben er tientallen. Maar hoe goed kun je dan nog besturen of onafhankelijk toezicht houden? Een klein aantal personen rouleert in een bestuurderscarrousel waarin vrijwel alle belangrijke topcommissariaten en voorzitterschappen verdeeld worden. Elco Brinkman is daarbij koploper. Maar ook Karla Peijs, Commissaris van de Koningin in Zeeland, wordt in de uitzending van EénVandaag genoemd.

Bij de recente reeks van schandalen bij woningbouwcorporaties, ziekenhuizen, bouwbedrijven en pensioenfondsen, bleek keer op keer dat het toezicht faalde. In EénVandaag spreken Morris Tabaksblat, oud-voorzitter van de commissie die de ethische code Tabaksblat opstelde voor het bedrijfsleven, Rick van der Ploeg, hoogleraar Economie en PvdA-prominent en Hans van den Heuvel, emeritus hoogleraar Beleidswetenschap over de wirwar aan nevenfuncties en het falende toezicht.

Volgens Tabaksblat hebben bestuurders met een waslijst aan nevenfuncties, te weinig tijd voor goed bestuur of voldoende toezicht. Tabaksblat: “Als je die lijst doorspit, dan denk ik, hoe krijg je dat voor elkaar in een normale werkweek, of zelfs in een extra werkweek?” Tabaksblat krijgt steun van oud-staatssecretaris en hoogleraar economie Rick van der Ploeg (PvdA): “Ik ben zelf een beetje een workaholic, maar ik zou me toch wel erg ongemakkelijk voelen als je meer dan drie, misschien wel zeven nevenfuncties hebt. Dat is dus onmogelijk.”
Hans van den Heuvel, hoogleraar beleidswetenschap aan de VU Amsterdam, constateert conflicterende belangen bij te veel nevenfuncties. Dit conflict speelt onder andere bij een aantal commissarissen van de Koningin met veel nevenfuncties: “Kampioenen zijn mevrouw Maij-Weggen, maar vooral mevrouw Peijs, commissaris van de Koningin in Zeeland. Zij heeft meerdere zware commissariaten. Als lid van de raad van commissarissen van ING of van Aegon, heb je de belangen van dat bedrijf te behartigen. Maar die bedrijven hebben ook belangen in de provincie waar deze commissarissen van de Koningin hun ambt moeten uitoefenen. Dat zijn conflicterende belangen.”

Naar aanleiding van de uitzending van EénVandaag vraagt de PvdA in de Provinciale Staten zich af of Karla Peijs niet te veel nevenfuncties heeft. Ook wil de fractie weten of er sprake is van belangenverstrengeling. Peijs is immers lid van de raden van commissarissen bij verschillende grote bedrijven die belangen in Zeeland hebben, constateert de PvdA. Overigens wil de PvdA-fractie ook weten of Peijs functies bekleedt die voor de provincie Zeeland een voordeel opleveren.

Bron: EénVandaag

Lees ook:Karla Peijs heeft 44 nevenfuncties
Lees ook:Karla Peijs klust er voor een ton bij!
Lees ook:Karla Peijs is nummerrrrr 1 !
Lees ook:Peijs: Termphos in Zembla televisie-uitzending is ramp voor Zeeland!
Lees ook:Peijs slaat 25.000 euro stuk samen met de andere Nieuwjaarsreceptiegangers!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>