Strijder tegen onrecht krijgt eindelijk een standbeeld

SLUISKIL – Hij was veehandelaar en slager. Maar bovenal was Honoré Joseph Colsen (1885-1980) strijder tegen onrecht. De Zeeuws-Vlaming die in 1958 nationale bekendheid verwierf met zijn actie Vrije Veren voor Zeeuws-Vlamingen, krijgt nu eindelijk zijn eigen standbeeld. Wethouder Co van Schaik en kleinzoon Theo Colsen verrichten vrijdag 15 mei de onthulling van het borstbeeld in Sluiskil.

Colsen, afkomstig uit Terhole, was als beenhouwer in opleiding in Dendermonde onder invloed geraakt van de Daensistische Beweging. Deze katholiek Vlaamse groepering streed in die dagen tegen sociaal onrecht en onderdrukking. Colsen deed dat op zijn manier. In dienst bijvoorbeeld, toen hij als slager in de gaten kreeg dat officieren het varkensspek dat voor de soldaten bestemd was, omruilden voor goedkoop, slecht buffelspek. Colsens protest resulteerde in een ‘spekopstand’ in de kazerne in Bergen op Zoom. De aanstichter moest voor de krijgsraad verschijnen, maar werd vrijgesproken en zijn meerderen werden veroordeeld. Colsens leven hangt aaneen van dit soort verzetsdaden tegen onrecht. In 1953 weigerde hij Belgische automobilisten op weg naar de door watersnood getroffen delen van Zeeland in Sluiskil doorgang te verlenen. Ze mochten alleen door als ze mensen met schoppen – hulpverleners dus – meenamen. „En anders keerde maor weerom”, zei Colsen botweg.

Maar Colsen wordt in Zeeland – en daarbuiten – pas echt onsterfelijk als hij zich in de jaren vijftig inzet voor gratis gebruik van de veerboten voor Zeeuws-Vlamingen. Dat deel van Nederland was behalve een omweg via Belgisch grondgebied, namelijk alleen via die verbindingen bereikbaar. Niet eerlijk dat Zeeuws-Vlamingen het volle pond voor de overtochten moesten betalen, vond Colsen. Hij zette de actie Vrije Veren over de Westerschelde op touw en wist duizenden Zeeuws-Vlamingen te mobiliseren om in Den Haag te demonstreren. In de media gold Colsen als een soort boer Koekoek van zijn tijd.
Hoewel hij de strijd voor vrije veren niet won, had zijn actie in psychologisch opzicht een sterk emanciperende uitwerking op de Zeeuws-Vlamingen. Velen van hen ervoeren dit als de eerste keer dat ‘hun stem’ met kracht werd vertolkt in het verre Den Haag.

Vanuit Sluiskil, waar hij het grootste deel van zijn lange leven woonde, behartigde Colsen vele tientallen jaren lang de belangen van dit dorp in de gemeenteraad van Terneuzen. Ook op lokaal niveau zijn vele zaken dankzij Colsens inspanningen tot stand gekomen, zoals de jaarlijkse ‘Reis van Colsen’ voor de ouderen van Sluiskil. Publieke gelegenheden benutte hij graag voor het houden van redevoeringen over uiteenlopende onderwerpen die hem aan het hart lagen. Dit alles leverde hem de bijnaam ‘Burgemeester van Sluiskil’ op.

Colsen overleed in 1980, maar zijn naam klonk in 2006 weer volop toen als een soort vervolg op zijn actie het Actiecomité Tunnel Tolvrij werd opgericht. Die club ijvert voor een tolvrije doorgang door de Westerscheldetunnel voor alle Zeeuws-Vlamingen. Vandaag de dag ‘leeft’ Colsen nog steeds in zijn streek. Wanneer de Zeeuws-Vlamingen op onwil of onbegrip stuiten bij verre overheden, klinkt af en toe nog wel eens de roep om ‘iemand als Colsen’ om de zaken op scherp te zetten.

Bron: PZC

Lees ook:Duur grapje: Zeeuws-Vlamingen moeten altijd betalen om in eigen land te komen
Lees ook:Zeeuwse PVV is gul met cadeautje van de SP!
Lees ook:Zeeuws-Vlamingen woedend op Peter R. de Vries!
Lees ook:Drugsactie Hulst!
Lees ook:Overbuurman bedreigd!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>