Partij voor de Dieren in protest tegen Kerstcircus!


VLISSINGEN – Ook dit jaar worden in Vlissingen weer voorstellingen gegeven door een Kerstcircus. De Partij voor de Dieren Zeeland komt hiertegen in protest, vanwege de grote hoeveelheden wilde dieren die onderdeel vormen van de show. Dit jaar vertonen onder andere zebra´s, kamelen, een olifant, slangen en zelfs een krokodil hun kunstjes. In een brief is de gemeente Vlissingen opgeroepen om geen vergunningen meer te verlenen aan circussen met dieren.

De Partij voor de Dieren maakt zich hard voor een verbod op (wilde) dieren in circussen. Volgens hen zou de gemeente Vlissingen enkel nog vergunningen moeten afgeven aan circussen zonder dieren. “De gemeente en het publiek moeten zich beseffen dat dieren niet thuishoren in een circus en dat het dierenleed dat hierbij komt kijken niet meer past in de huidige samenleving. Een gezellig avondje uit in kerstsferen zou niet ten koste moeten en mogen gaan van het welzijn van dieren”, aldus de Partij voor de Dieren Zeeland.

De Partij voor de Dieren vindt dat wilde dieren niet thuishoren in het circus. Naast het feit dat dieren veel stress ondervinden van transporten en ernstige vrijheidsbeperkingen hebben, kunnen wilde dieren niet in hun natuurlijke behoeften voorzien en vervallen in stereotiep gedrag.

Een goed voorbeeld hiervan is de olifant. Een olifant in het wild besteedt 65-80% van de dag aan eten; in circussen is dit slechts 35%. Ook legt hij in het wild gemiddeld 80 km per dag af. Aangezien hij in een circus vaak met kettingen kruislings aan voor- en achterpoten staat vastgeketend, ontwikkelt hij onnatuurlijk gedrag. Heen en weer wiegen, slurfzwaaien en ja-knikken zijn hier voorbeelden van. Vrijwel alle olifanten die in Nederlandse circussen leven zijn niet in gevangenschap geboren. Ze komen veelal direct uit het wild en worden dus gevangen en getemd. Tijdens trainingen om kunstjes te leren worden vaak o.a. zwepen en olifantenhaken gebruikt om de dieren in bedwang te houden. De Partij voor de Dieren Zeeland wijst hierbij op het in 2009 gepresenteerde onderzoeksrapport van de Wageningen Universiteit, Welzijn van dieren in reizende circussen in Nederland.

Lees ook:PvdD: Géén wilde dieren in Middelburgs circus!
Lees ook:Geen wilde dieren meer in circussen
Lees ook:Terneuzen heeft begrip voor zorg over welzijn circusdieren!
Lees ook:Tijgers circus Belly Wien welkom in Middelburg!
Lees ook:Reactie gemeente Kapelle op kwestie Circus Cornelio!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>