Achtergronden Franse herdenking in Kapelle!


KAPELLE – “In de gemeente Kapelle herdenken wij op dinsdag 15 mei weer de ruim 200 Franse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn omgekomen en hier zijn begraven. Ongeveer 80 daarvan hebben ook daadwerkelijk gevochten in en rond Kapelle in de meidagen van 1940. De datum van de herdenking is altijd op of omstreeks 17 mei, de dag dat de Franse generaal Deslaurens in 1940 sneuvelde bij de aftocht van de Franse troepen in Vlissingen”, meldt een gemeentewoordvoerder van Kapelle.

“De herdenking wordt gezamenlijk verzorgd door de Ambassade van Frankrijk en de gemeente Kapelle. De Ambassade en de gemeente nodigen dus beide hun eigen relaties uit. Daarom kunt u allerlei militaire vertegenwoordigers verwachten van de geallieerden uit de oorlog, naast vertegenwoordigers van de Nederlandse strijdkrachten. Vorig jaar waren de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada en Noorwegen vertegenwoordigd. Daarnaast wordt sinds een aantal jaren ook een vertegenwoordiger van de Duitse Bondsrepubliek uitgenodigd.

Sinds een jaar of vijf is ook de Marokkaanse Ambassade betrokken bij de plechtigheid omdat van de 220 graven er 20 zijn van militairen met een Marokkaans-Algerijnse herkomst. Zij dienden in de oorlog in het Franse leger, Marokko en Algerije maakten immers nog deel uit van het Franse koloniale rijk. Deze militairen zijn dus te vergelijken met onze Indische KNIL-militairen. Marokkaanse organisaties uit de vier grote steden komen daarom ook met een flinke groep mensen naar Kapelle, naar verwachting tegen de 200. Ook zal waarschijnlijk weer de Hoge Commissaris voor Veteranen, zeg maar een staatssecretaris, uit Marokko overkomen. Verder zal er een delegatie aanwezig zijn uit Orry-la-Ville, onze zustergemeente. Daar is de Nederlandse militaire begraafplaats in Frankrijk gelegen.”

“We, ook u bent van harte welkom, verzamelen rond 16.00 uur bij het gemeentehuis waar vandaan de stoet zich zal begeven naar de begraafplaats. Daar is een erewacht aanwezig. Zowel onze burgemeester, als ook de ambassadeur van Frankrijk en de zaakgelastigde van Marokko zullen een korte toespraak houden. Volgens Frans protocol worden daarna eerst het Nederlandse, daarna het Marokkaanse en ten slotte het Franse volkslied gespeeld door een militaire kapel. Na het spelen van de volksliederen worden kransen gelegd. Eerst door de burgemeester, de Franse ambassadeur en de Marokkaanse waarnemend ambassadeur, het provinciebestuur, de burgemeester van Orry-la-Ville en de Oorlogsgravenstichting. Vervolgens door de militaire vertegenwoordigers van een aantal staten, met als laatste de Duitse vertegenwoordiger en de Nederlandse strijdkrachten. Daarna krijgen allerlei organisaties van veteranen en Franse en Marokkaanse organisaties de mogelijkheid om een krans te leggen. Aansluitend op de kranslegging worden door leerlingen van de OBS de Moolhoek uit Kapelle, samen met leerlingen van een Franse school uit Den Haag rozen gelegd op de graven van de militairen. Tot slot kan het aanwezige publiek langs het monument defileren.
Na afloop worden de genodigden verwacht in het gemeentehuis voor een receptie.”

Lees ook:Franse Herdenking Kapelle!
Lees ook:Franse herdenking!
Lees ook:Franse herdenking!
Lees ook:Herdenking voor Fransen en Marokkanen
Lees ook:Uitreiking gemeentelijke Erepenning aan oud-soldaat Donatien Hamon als vertegenwoordiger van het 271e Régiment d’Infanterie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>