Wandelnetwerk Walcheren!


MIDDELBURG – Ben je nog geen wandelaar, dan word je het vanzelf als je eens een stukje boerenlandpad van Walcheren hebt beleefd! Het wandelnetwerk Walcheren krijgt steeds meer vorm.

Sinds twee jaar is de ontwikkeling van wandelnetwerk Walcheren bezig. Een proces wat steeds meer vorm krijgt. Het begint met ideeën voor nieuwe routes door enthousiaste vrijwilligers, dan volgt het vele praten met mensen, organisatie, het zoeken naar nieuwe mogelijkheden en het krijgen van medewerking. Pas op het laatst vallen alle puzzelstukjes in elkaar. Van noord naar zuid en van oost naar west kun je dan over Walcheren stappen. Nu nog alle paaltjes in de grond.

Van idee tot knooppunt. Vele werken aan Wandelnetwerk Walcheren

Vrijwilligers hebben workshops en instructies gekregen om zich te verplaatsen in de wandelaar. Het lijkt misschien gemakkelijk, maar een paaltje verkeerd zetten, maakt dat de wandelaar de weg niet vindt. En dus gaat het erom te bedenken: Waar komt de wandelaar vandaan, wanneer kan hij of zij een pijltje goed zien, staat het bordje hoog genoeg, en het pijltje de goede kant op? En als er gemaaid moet worden, staat de paal dan niet in de weg?
Vrijwilligers werken in groepjes, kunnen dan ook samen er nog even over discussiëren, zetten de paaltjes en plaatsen de bordjes. Ze hebben een belangrijke rol in de hele totstandkoming van het wandelnetwerk. Is het geheel geplaatst dan zijn er daarna vrijwilligers die regelmatig de routes controleren, zodat er goed onderhouden en beheerd kan worden.

Knooppuntensysteem

Het Wandelnetwerk Walcheren is opgezet met een knooppuntensysteem, net als het wandelnetwerk Sporen in de zak, waar het op aan sluit. De wandelaar loopt dus van het ene naar het andere knooppunt. Het goed uitdenken en in kaart brengen welk knooppunt waar moet komen, doet een beroepskracht van SLZ, die ook weer zorgt dat de vrijwilligers weten waar de knooppunten dan in het veld geplaatst moeten worden. Het is een zoekplaatje en een puzzel, die na het uitdenken het juist eenvoudig maakt voor de wandelaar om de route te vinden.

Vrijwilligers en enthousiaste bewoners uit dorpen hebben meegedacht aan leuke en boeiende routes, aansluitend bij al bestaande wandelroutes, of in de vorm van een ommetje rond een dorpskern.

Grondeigenaren maken het mogelijk

Tientallen grondeigenaren hebben hun medewerking verleend aan het hele proces om het wandelnetwerk tot stand te brengen. Zonder boerenland is een wandelnetwerk niet aantrekkelijk. Juist het boeiende, nieuwe perspectief wat er ontstaat als je vanuit het platteland de omgeving kunt beschouwen, is het aantrekkelijke van een Wandelnetwerk in Zeeland. Het wandelen langs watergangen, langs weiden en akkerland, de cultuurhistorie die je onderweg ontdekt, is het avontuurlijke stukje wat het boeiend wandelen maakt. Ben je nog geen wandelaar, dan word je het vanzelf als je eens zo’n stukje boerenlandpad hebt beleefd!
Samenwerking met provincie, waterschap en gemeenten zijn essentieel om een wandelnetwerk tot stand te brengen, voor praktische zaken en voor het verlenen van vergunningen.

Wandelnetwerk Walcheren is mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Zeeland, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, Europa investeert in zijn platteland en de Nationale Postcode Loterij.

Lees ook:Opening Wandelnetwerk Schouwen-Duiveland!
Lees ook:De paden op, de klei over, de natuur in!
Lees ook:Wandelnetwerk!
Lees ook:Subsidieaanvraag wandelnetwerk Tholen deel 2 goedgekeurd
Lees ook:Sloeweg-werkzaamheden gestart

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>