Vergunningen getijherstel Rammegors!

THOLEN – De Provincie Zeeland is van plan vergunningen aan Rijkswaterstaat Zeeland te verlenen voor het omvormen van het Rammegors naar een getijdengebied. De werkzaamheden kunnen in het najaar beginnen en zullen maximaal 3 jaar in beslag nemen.

In het Natura 2000-gebied Oosterschelde verdwijnen de slikken, platen en schorren langzaam maar zeker onder water. De oorzaak daarvan is de zandhonger door de Deltawerken. Schorren en slikken zijn belangrijke leefgebieden, met name voor vogels. Door het getij terug te brengen in het Rammegors, gelegen in de gemeente Tholen, nemen de slikken en schorren in het Natura 2000-gebied Oosterschelde met minstens 118 hectare toe. Ontwerpbesluiten voor een vergunning Natuurbeschermingswet 1998 en een ontgrondingsvergunning voor de omvorming van het Rammegors liggen zes weken ter inzage.

Om zilte slikken en schorren te realiseren zal er in de Krabbenkreekdam een waterdoorlaat gebouwd worden. Deze zorgt ervoor dat Oosterscheldewater het Rammegors tweemaal daags gecontroleerd in- en uitstroomt. In het Rammegors zelf zal eerst de begroeiing worden verwijderd en wordt de bodem afgegraven. Daardoor ontstaat er een landschap met ondiep water, slikken en schorren, inclusief een bijbehorend krekenstelsel. Met het Oosterscheldewater zullen planten en dieren vanzelf het gebied koloniseren. In de slikken zullen bodemdieren tot ontwikkeling komen. Op de hogere delen ontkiemen schorplanten en zal een mozaïek van schortypen ontstaan, afhankelijk van de hoogteligging. Dit alles vormt een ideaal leefgebied voor vogels.

Hoewel het project voor de versterking van de natuur van het Natura 2000-gebied Oosterschelde bedoeld is, is hier toch een vergunning Natuurbeschermingswet 1998 voor nodig. Daarin wordt gewaarborgd dat er door de werkzaamheden zo min mogelijk schade aan natuurwaarden optreedt. Zo zijn er voorschriften opgenomen dat het verwijderen van de begroeiing en het voor het eerst toelaten van Oosterscheldewater niet in de broedperiode mogen plaatsvinden. Ook zijn er maatregelen vastgelegd om te voorkomen dat de bodemstructuur tijdens de afgravingen beschadigd raakt, wat de ontwikkeling van de gewenste habitattypen zou kunnen verhinderen. Overigens is het afgeven van een natuurvergunning voor de aanleg en het gebruik van deze waterdoorlaat de bevoegdheid van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en volgt een eigen procedure en is dus geen onderwerp van de huidige terinzagelegging.

Belanghebbenden kunnen tot en met 15 september zienswijzen op de ontwerpbesluiten bij de provincie Zeeland indienen. De documenten en de bijbehorende stukken liggen ter inzage bij Provincie Zeeland, locatie Het Groenewoud 1 in Middelburg. Door Rijkswaterstaat Zeeland zal er eind augustus/ begin september een informatiebijeenkomst over het project gehouden worden.

Lees ook:Proces-verbaal voor illegaal rapen van 40 kilo kokkels!
Lees ook:Dijken bij Bruinisse eind 2013 verbeterd!
Lees ook:Proef zandplaatophoging bij Oesterdam!
Lees ook:Dijken op Sint Philipsland in 2013 versterkt!
Lees ook:Natuurvergunning voor aanleg van nieuwe strekdammen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>