Zeeuwse leerlingen bekijken oorlogsgeschiedenis in Duitsland!

tank dld
WESTKAPELLE / MIDDELBURG – In het kader van het internationale project ‘the untold story’ gaan leerlingen van het Calvijn College Krabbendijke (locatie Appelstraat) van 17 tot en met 19 april naar Duitsland. Zij brengen daar een bezoek aan de Gesamtschule Oberhausen, waar ze dit schooljaar een samenwerkingstraject mee zijn gestart. Het thema is ‘niet-vertelde menselijke verhalen’ uit en over de Tweede Wereldoorlog. De leerlingen werken bij dit project in de Engelse taal.

In september vorig jaar zijn de Duitse leerlingen twee dagen op bezoek geweest in Zeeland. De samenwerkende scholen en leerlingen hebben elkaar daarbij voor het eerst ‘live’ ontmoet en de oorlogsgeschiedenis van Zeeland ervaren. Nu brengen de Zeeuwse leerlingen een tegenbezoek aan Oberhausen.

The untold story

De leerlingen die aan het project ‘the untold story’ meewerken zijn tussen de 12 en 15 jaar oud. Binnen het schoolprogramma van beide deelnemende scholen is een paar maanden gewerkt aan verschillende opdrachten; het bezoeken en onderzoeken van monumenten in de eigen omgeving en het afnemen van interviews met ooggetuigen (of nabestaanden van ooggetuigen) van de Tweede Wereldoorlog. De resultaten van deze opdrachten, die de leerlingen in het Engels moeten formuleren, geven de scholen via eTwinning* aan elkaar door. De beste Zeeuwse interviews worden vervolgens opgenomen in de databanken van Zeeuwse oorlogsmusea.

Programma

Komend uitwisselingsprogramma staat drie dagen lang in het teken van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland. De leerlingen bezoeken onder andere het Bunkermuseum in Oberhausen. Ook maken de leerlingen gezamenlijk een kunstwerk. Zij bouwen samen, symbolisch voor het internationale project, een ‘brug’ van papier.

Samenwerking

Voor de ontwikkeling van de leerlingenopdrachten werken de Zeeuwse docenten samen met de oorlogsmusea Polderhuis Westkapelle en Stichting Bunkerbehoud. De komende jaren wordt deze groep deskundigen uitgebreid met meer oorlogsmusea en ook met archieven in Zeeland. De algehele coördinatie wordt verzorgd door de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ). De Provincie Zeeland ondersteunt het project financieel.

Uitbreiding

Het project is zeer geschikt voor scholen die tweetalig onderwijs (TTO) in het Engels aan hun leerlingen aanbieden. Het volgende schooljaar doen de leerlingen van de tweede klassen TTO van de Nehalennia Stedelijke Scholengemeenschap in Middelburg hieraan mee. Er wordt hiervoor samenwerking gezocht met een partnerschool uit Engeland.

Lees ook:Scholieren leggen verhalen uit Tweede Wereldoorlog vast!
Lees ook:Battlefieldtour!
Lees ook:WO II-ooggetuigen geïnterviewd!
Lees ook:Alcoholvrije CSW!
Lees ook:RKBS Heidepoort en Edudelta College Goes winnen Onderwijsprijs Zeeland!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>