Bijna drie ton subsidie voor algenproject Yara Sluiskil!

eurobiljetten
SLUISKIL – Provincie Zeeland verleent een subsidie van 295.200,- euro aan Yara Sluiskil B.V. voor een waterzuiveringspilot waarbij industrieel proceswater wordt gezuiverd door middel van algenkweek in een open bassin.

Dagelijks loost Yara Sluiskil B.V. 600m3 proceswater. In dit proceswater zitten reststoffen zoals stikstof, CO2 en andere mineralen. Door inzet van algen kunnen reststoffen uit het water worden gezuiverd.

In de projectpilot wordt op praktijkschaal met zo’n 120 m3 proceswater per dag onderzocht of het technisch en economisch mogelijk is om proceswater te zuiveren met algenkweek in een open bassin. De pilot duurt twee jaar en daarna wordt bekeken of het project kansrijk genoeg is voor vervolginvesteringen uit het bedrijfsleven.

Samenwerking

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met AlgaSpring, Evides, Sagro en Dethon.
Yara Sluiskil B.V. verzorgt de dagelijkse werkzaamheden voor de pilot. AlgaSpring doet de supervisie van het project, een deel van de experimenten en analyses en neemt proefmonsters van de algen.
Evides is betrokken bij de metingen voor waterkwaliteit. Sagro legt het bassin aan en Dethon levert medewerkers die de algen oogsten.

Resultaten algenproject

Het algenproject levert na twee jaar de volgende resultaten op:

Een open algenkweek systeem op industriële schaal.
Een rapport waarin staat hoe het zuiverings- en teeltsysteem geoptimaliseerd kan worden, afhankelijk van de samenstelling van het proceswater (stikstof, CO2, andere mineralen, restwarmte) en de gewenste samenstelling en kwaliteit van de algen.
De techniek van algenkweek en oogst in een open bassin.
Een studie met daarin nieuwe mogelijkheden voor het verwaarden van algen (bijvoorbeeld als meststof).
Een beeld van de technische en economische haalbaarheid van het systeem.
Een beeld van mogelijke cross-sectorale verbindingen die bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame clusters in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone en het leggen van nieuwe verbindingen met andere clusters.

Biobased Economy

Dit project past in de business case Biobased Economy van de Economische Agenda 2013-2015 van de Provincie Zeeland. Deze pilot stimuleert de ontwikkeling van nieuwe biobased activiteiten op basis van algen in de Kanaalzone.
In de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone werken de gemeente Terneuzen, Zeeland Seaports en de Provincie Zeeland samen aan de realisatie van diverse projecten. Dit gebeurt op basis van een Samenwerkingsovereenkomst en een Uitvoeringsprogramma die in 2011 tot stand zijn gekomen. Een belangrijk onderdeel van deze gebiedsgerichte aanpak is het versterken van de economische ontwikkeling waarbij de Biobased Economy een van de speerpunten is.

Lees ook:Ruim twee ton subsidie voor duurzaam alternatief omega3-olie!
Lees ook:Plantaardige brug in Kanaalzone!
Lees ook:Euro’s voor Fishing for Litter!
Lees ook:Provincie steekt geld in Vlissings zeewier!
Lees ook:Biobased Voucher van 10.000 euro voor FruVo!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>