Dialectentelling!

zeeuwse vlag
MIDDELBURG – De eerste dialectvragenlijst van de enquête ‘Vraag & Antwoord’ voor Zeeland online is kort geleden geplaatst.In het eerste weekend werden al 150 vragenlijsten ingevuld en de laatste telling op maandag 17 maart gaf 269 ingevulde vragenlijsten aan. De SCEZ, de Zeeuwse Dialectvereniging en de Rijksuniversiteit Groningen roepen dialectliefhebbers uit alle windstreken uit Zeeland en Goeree-Overflakkee op om vooral te (blijven) reageren op de reeks vragenlijsten. Deze zijn online in te vullen op www.hetverhaalvanhetzeeuws.nl.

Om een beeld te geven van wat mogelijk is met de resultaten, heeft de SCEZ een voorlopige dialectkaart getekend, gebaseerd op een van de vragen in de lijst, namelijk ‘hoe noemt u iemand die niet stil kan zitten?’ Die vraag leverde al een enorme variatie aan benamingen op in de Zeeuwse dialecten. De dialectkaart biedt informatie over de betekenis en herkomst van de verschillende varianten.

Ondervertegenwoordigde regio’s
Woorden die slechts één keer werden opgegeven, zijn niet op de kaart te vinden. Het is daarom van groot belang dat er nog veel meer Zeeuwen de vragenlijst invullen, zodat eind april een volledige, uitgebreide kaart kan worden gerealiseerd. Met name Noord-Beveland, Oost-Zeeuws-Vlaanderen en Goeree-Overflakkee zijn nog ondervertegenwoordigd.
De SCEZ hoopt dus op extra informatie uit deze regio’s.

Hebt u al gereageerd?
De eerste vragenlijst schenkt aandacht aan uitdrukkingen of woorden die te maken hebben met bepaalde levensstadia, zoals de geboorte van een kind of het overlijden van een persoon.
Dat deze vragenlijst al 269 keer is ingevuld, is al een heel mooi resultaat. Maar hoe meer respondenten, hoe meer data bekend raken en hoe beter de Zeeuwse streektaal in kaart kan worden gebracht. Dus spreekt u een Zeeuws dialect en wilt u graag aan dit onderzoek meehelpen, ga dan naar de website hetverhaalvanhetzeeuws.nl. De SCEZ is u zeer erkentelijk!

Bovendien zou het mooi zijn als Zeeland gelijke tred houdt met de andere deelnemende provincies. De stand op 17 maart is als volgt:
•Groningen 491 inzendingen
•Drenthe 454 inzendingen
•Noord-Brabant 896 inzendingen
•Zeeland 269 inzendingen

Lees ook:November dialectmaand!
Lees ook:Herindeling Zeeland: Goeree erbij en Zeeuws-Vlaanderen weg!
Lees ook:Wandelen vanaf Ouddorp!
Lees ook:Wandelen: De dijken op de polder in
Lees ook:Goeree-Overflakkee hoort bij Zeeland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>