ADRZ deelt kennis over de zorg voor watersporters!

adrz

MIDDELBURG – Experts uit heel het land delen op 25 juni tijdens het congres ‘spoedeisende geneeskunde aan de kust’ in Middelburg hun visie op de zorg voor watersporters. Het congres is georganiseerd door de spoedeisende hulp (SEH) van het ADRZ en vindt plaats in de zalen van het oude stadhuis in Middelburg.

In de zomer verdubbelt het aantal mensen in Zeeland. Vele tienduizenden toeristen en inwoners van de provincie genieten volop van het strand en het water. Watersport, zwemmen en duiken zijn drie populaire bezigheden, maar niet geheel zonder gevaar. Het ADRZ heeft in de loop der jaren een grote expertise opgebouwd in de opvang van gewonde watersporters, drenkelingen en duikslachtoffers. Het congres heeft als doel kennis te delen over de opvang en behandeling van gewonde watersporters, drenkelingen en duikslachtoffers en over gevaarlijke situaties in, op en onder het water.

Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 600 mensen door verdrinking. Ruim 7000 mensen raken te water en worden op tijd gered. Het ADRZ vangt jaarlijks tientallen slachtoffers van een duikongeval op. Het ADRZ is een van de weinige ziekenhuizen in Nederland die deze categorie patiënten kunnen behandelen met hyperbare zuurstoftherapie in het Medisch Centrum Hyperbare Zuurstoftherapie (MCHZ) in de Goese locatie.

Het extreme karakter van veel watersporten als kiten en surfen geeft een grotere kans op complexe letsels. Dit kan, naast de risicovolle omgeving, het koude water en weersomstandigheden, leiden tot een slechtere prognose, meer complicaties en zelfs een fatale afloop. De vicieuze cirkel (door specialisten de ‘lethal triad’ genoemd) waarin de zwaargewonde ongevalspatiënt komt, moet snel worden doorbroken door gericht en agressief ingrijpen door samenwerking tussen de specialisten van spoedeisende hulp, het MCHZ, de operatiekamers en de Intensive Care.

Tijdens het congres spreken gespecialiseerde artsen die veel kennis hebben van ongevallen in, op of onder water. Het gevarieerde programma gaat over de drenkeling tot de zwaargewonde watersporter. Daarnaast vertelt wereldkampioen kitesurfen Youri Zoon over de blessures die hij tijdens het uitoefenen van zijn sport opliep. David Szpilman uit Brazilië, expert op het gebied van verdrinking, spreekt over de opvang van drenkelingen aan de Copa Cabana in Rio de Janeiro.

Lees ook:ADRZ deelt kennis over de zorg voor watersporters!
Lees ook:Opvang stralingslachtoffers!
Lees ook:Congres ADRZ: Feest aan Zee, pillen en poeders voor jong en oud!
Lees ook:Vijfde congres spoedeisende geneeskunde
Lees ook:ADRZ lanceert Maritieme Geneeskunde tijdens ‘Rescue!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>