VRE-bacterie ADRZ!

adrz

GOES – Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Goes  heeft te maken met een uitbraak van de VRE-bacterie. Er zijn daarom aanvullende hygiënemaatregelen van kracht. Een ziekenhuiswoordvoerder: “Hier staan de meest gestelde vragen over VRE en de antwoorden.

  1. Algemeen

Wat is een VRE-bacterie?

VRE staat voor Vancomycine Resistente Enterokok. De VRE-bacterie is een multiresistente enterokok, dat betekent dat deze bacterie ongevoelig (resistent) is voor het antibiotica vancomicyne. Van nature komen enterokokken voor in de darmen.

Waar komt de VRE-bacterie vandaan?

VRE-stammen circuleerden sinds de jaren negentig in Europa vanwege het gebruik in de veeteelt van een antibioticum (Avoparcine), verwant aan Vancomycine. Een EU-verbod op het gebruik van dit middel leidde tot een sterke afname van VRE’s in Europa. In de VS komen nog steeds veel VRE’s voor op de Intensive Care afdeling. In Nederland zijn ook al eerder verspreidingen van VRE geweest, vooral op ziekenhuisafdelingen met een hoog vancomycinegebruik.

Er wordt ook wel gesproken over de minder gevoelige ziekenhuisbacterie. Wat betekent dat?

Minder gevoelig betekent dat de bacterie moeilijker te behandelen is met gangbare antibiotica. Ziekenhuisbacterie is een verzamelnaam voor bacteriën die vaak infecties geven bij patiënten in het ziekenhuis. Ze komen veel voor in een ziekenhuisomgeving, waar ze met veel antibiotica gebruik en zwakke patiënten, goed gedijen.

Is deze bacterie gevaarlijk? Kun je ziek worden van deze bacterie?

Nee, de bacterie zelf is niet ziekmakend en dus niet gevaarlijk voor gezonde mensen. Enterokokken komen bij iedereen voor in de darm zonder dat je daar iets van merkt. Vooral bij ernstig zieke patiënten met een infuus of een katheter (slangetje in het lichaam) kunnen ze soms een ontsteking veroorzaken. Normaal gesproken kunnen we deze infecties goed behandelen met antibiotica, maar bij de VRE-bacterie is dat lastiger, omdat de bacterie ongevoelig is voor veel soorten antibiotica. Voor gezonde mensen thuis is er dus niets aan de hand, maar in het ziekenhuis willen we onze ernstig zieke patiënten beschermen. Daarom nemen wij deze maatregelen. Ook worden er extra (hygiëne-)maatregelen genomen door de medewerkers.

Wat doet de VRE-bacterie dan?

Bij gezonde mensen doet deze bacterie niets. Voor mensen die een infectie hebben, bijvoorbeeld aan de urinewegen, is hij ook niet gevaarlijk, maar wordt behandeling wel bemoeilijkt doordat de gangbare antibiotica niet goed werken. Er moet dan gebruik gemaakt worden van andere antibiotica, die moeilijker toe te dienen zijn of veel bijwerkingen veroorzaken.

  1. VRE en klachten

Kun je VRE ergens aan herkennen, bijvoorbeeld koorts of diarree?

Nee, als je de bacterie in de darm bij je draagt, geeft deze geen klachten. Pas wanneer de VRE op een plaats in het lichaam komt waar hij van nature niet hoort, kan hij klachten geven. Een voorbeeld hiervan is een blaasontsteking; deze kan optreden wanneer de VRE onverhoopt in de blaas terechtkomt.

Wat als je een beetje verzwakt bent, bijvoorbeeld door een griep? Is VRE dan gevaarlijk?

Nee, het betreft eigenlijk vooral mensen met ernstig onderliggend lijden, die bedlegerig zijn of al in het ziekenhuis of verpleeghuis liggen.

Is de VRE-bacterie gevaarlijk voor zwangere vrouwen en/of het ongeboren kind?

Nee, de VRE-bacterie is niet gevaarlijk voor zwanger vrouwen en/of het ongeboren kind.

  1.  Ziekenhuisbezoek

Mogen mensen op bezoek komen?

Mensen kunnen het ADRZ gewoon bezoeken. Daar waar nodig, wijzen we ze op extra hygiënemaatregelen. Mensen hoeven zich geen zorgen te maken over eventueel besmettingsgevaar. Alle bezoekers moeten wel hun handen voor en na hun bezoek op de verpleegafdeling desinfecteren. Daarvoor zijn alcoholdispensers aanwezig.

Gaat de zorg in het ADRZ gewoon door?

De zorg voor nieuwe en reeds opgenomen patiënten gaat gewoon door. Besmette patiënten worden geïsoleerd verpleegd. Er worden extra (hygiëne-)maatregelen genomen door de medewerkers. Op dit moment worden zowel verdachte als VRE-positieve patiënten in contactisolatie verpleegd. Als een mogelijke drager via ons wordt overgedragen aan een ander ziekenhuis, dan lichten wij dat ziekenhuis in.

Wat gebeurt er met patiënten die al thuis zijn en mogelijk de bacterie bij zich dragen?

Voor de thuissituatie heeft een eventuele besmetting geen consequenties. Mocht de betreffende persoon echter weer opgenomen worden in een ziekenhuis, dan zal hij of zij als VRE-verdacht worden aangemerkt.

Als uit onderzoek blijkt dat een patiënt drager is van de VRE-bacterie. Wat dan? Hoe komt hij/zij er weer vanaf?

Als de patiënt gezond is, zal de VRE-bacterie op natuurlijke wijze weer verdwijnen uit het lichaam. De patiënt hoeft hiervoor geen medicijnen in te nemen of een behandeling te krijgen. Om te voorkomen dat de patiënt de bacterie verspreidt en eventueel ernstig zieke patiënten besmet, dient de patiënt goede hygiëne in acht te nemen (handen wassen na toiletgebruik). Als de patiënt drager is van de VRE-bacterie heeft dit alleen gevolgen bij opname in een ziekenhuis of verpleeghuis of bij intensief contact met ernstig zieke mensen. In de thuissituatie is de VRE-bacterie geen probleem.

4. Verspreiding

Hoe verspreidt deze VRE-bacterie zich?

De bacterie verplaatst zich door direct contact (handen) of via voorwerpen zoals deurkrukken en toiletbrillen. De bacterie verplaatst zich niet door de lucht. Na toiletbezoek moeten medewerkers, patiënten en bezoekers goed de handen wassen.

Welke maatregelen worden genomen?

Om de verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen, zijn de hygiënemaatregelen altijd al van groot belang. Op dit moment zijn de bestaande hygiënemaatregelen aangescherpt en uitgebreid. Dit betekent onder andere een aangescherpt schoonmaakbeleid op betreffende verpleegafdelingen en extra alertheid op handhygiëne: alle bezoekers en medewerkers moeten hun handen voor en na hun bezoek op de verpleegafdeling desinfecteren.

Familie van een opgenomen patiënt heeft hem de afgelopen tijd bezocht tijdens zijn verblijf op een afdeling waar verspreiding van VRE heeft plaatsgevonden. Moeten zij zich ook laten testen?

Nee, het onderzoek betreft alleen patiënten zelf. VRE-dragerschap is namelijk geen probleem voor gezonde mensen. Alleen bij mensen met een zeer sterk verminderde weerstand kan de VRE-bacterie problemen geven in de behandeling, omdat de gangbare antibiotica niet goed hun werk kunnen doen.”

 

Lees ook:ADRZ neemt maatregelen tegen VRE-bacterie!
Lees ook:ADRZ onderzoekt patiënten op VRE-bacterie!
Lees ook:ADRZ heeft twee besmettingen EHEC-bacterie opgespoord!!
Lees ook:Onderzoek ziekenhuisbacterie MRSA bij ADRZ!
Lees ook:MRSA-verspreiding bij ADRZ onder controle!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>