Tweede fase aanleg strekdammen Baalhoek en Knuitershoek van start

werk in uitvoering blog

MIDDELBURG - De getijdennatuur, met slikken en schorren, in de Westerschelde is uniek en van levensbelang voor vissen en vogels. De Provincie Zeeland ontwikkelt in het Zeeuws-Vlaamse Baalhoek en Knuitershoek 57 hectare dergelijke topnatuur. Dit gebeurt door de aanleg van strekdammen. Fase 1 werd in oktober 2016 afgerond. Vanaf begin april starten de werkzaamheden weer.

In Baalhoek en Knuitershoek worden drie bestaande strekdammen opgehoogd en twee nieuwe aangelegd. Vanwege de dynamiek in de Westerschelde, wordt het werk in twee fasen uitgevoerd. In de eerste fase is het fundament gelegd. Dat is inmiddels gezet. De komende periode worden bij Knuitershoek hoogwatervluchtplaatsen aangelegd, het strandje opgehoogd en een wandelpad op de meest noordelijke strekdam aangelegd. Tevens komen op deze strekdam zes vishengelsteunen. Bij Baalhoek vinden stortwerkzaamheden plaats om de breedte van de dammen aan te passen en de dammen te profileren. Volgens planning is het werk vóór 1 juli 2017 afgerond. Martens en Van Oord voert de werkzaamheden uit.

Minimale hinder

De overlast wordt tot een minimum beperkt, omdat de meeste werkzaamheden via water worden uitgevoerd. Voor het aanbrengen van het wandelpad zullen enkele dagen vrachtwagens rijden. Deze maken gebruik van de voorgeschreven transportroute en bij de werkzaamheden worden wegverkeersregelaars ingezet. De aannemer werkt niet in het weekend en op (Nederlandse) feestdagen.

Wat doet een strekdam?

Langs de dijken van de Westerschelde ontstaat meer dan 200 hectare nieuwe slikken en schorren die de kwaliteit van de natuur verbeteren. De strekdammen zorgen namelijk voor de vorming van slikken: stukken grond die overstromen bij vloed en droogvallen bij eb. Een strekdam breekt de watersnelheid, zodat zand kan bezinken. Bij elke vloed blijft een sliblaag achter, hogen de vlaktes op en vinden meer planten en dieren daar hun thuis. Zo draagt dit project bij aan de ontwikkeling van een Westerschelde met mooie, waardevolle natuur.

Meer informatie over het project is te vinden op de website van de Provincie Zeeland: https://www.zeeland.nl/natuurpakket/middengebied.

Informatie over transportroutes en veiligheid staat in de flyer. Deze is te downloaden op bovenstaande link. Tijdens de werkzaamheden zijn ook regelmatig projectmedewerkers aanwezig in de bouwkeet. Zij kunnen vragen beantwoorden. Of stuur een e-mail naar [email protected]

Lees ook:Aanleg strekdammen Baalhoek & Knuitershoek
Lees ook:Werkzaamheden Baalhoek en Knuitershoek!
Lees ook:Natuurvergunning voor aanleg van nieuwe strekdammen!
Lees ook:Dijk Perkpolder doorgraven!
Lees ook:Werkzaamheden Het Zwin!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>