Op weg naar minder restafval

goes blog

GOES _ Het college van burgemeester en wethouders (B&W) heeft onlangs besloten om de raad voor te stellen om per 1 juli 2018 Diftar in te voeren en 20 extra verzamelvoorzieningen te plaatsen voor de inzameling van PMD.  Op deze manier worden inwoners gemotiveerd om zorgvuldiger te scheiden en wordt de weg vrij gemaakt om op termijn eventueel over te gaan om Omgekeerd Inzamelen. Beter afval scheiden is namelijk hard nodig.

Wat is Diftar ook al weer?
Diftar is een manier van inzamelen waarbij inwoners een basistarief betalen en daarnaast gaan betalen voor het aantal keer dat zij het restafval aanbieden. Bij Diftar betaal je dus alleen voor datgeen dat je daadwerkelijk vervuild. Door goed te scheiden draag je bij aan een duurzame omgeving én betaal je minder.

Goed afval scheiden werkt in je voordeel
Het restafval wordt h-a-h ingezameld, net als het oud papier en het groenafval. Voor PMD afval (plastic, metaal en drankkartons) komen er meer verzamelvoorzieningen, waardoor het gemakkelijker wordt om ook deze afvalstroom te verwerken. Het is namelijk heel belangrijk voor het milieu dat deze stroom gerecycled kan worden. Maar het zorgt er ook voor dat je minder vaak je restcontainer hoeft aan te bieden en dat bespaart de inwoners €4 per keer!

Van afval naar grondstof
De Goese inwoner produceert de afgelopen 5 jaar gemiddeld 250 kilo afval per jaar,  met de invoering van Diftar verwachten we dit terug te kunnen brengen tot zo’n 130 kilo restafval. Met aanvullende acties en campagnes hopen we in 2020 zelfs uit te komen op 100 kilo restafval per inwoner per jaar. Deze ambitie moet te realiseren zijn aangezien uit sorteeranalyses van het Goese restafval uit de grijze container is gebleken dat maar 8% écht brandbaar restafval is. Dit is 20 kilo. Het overige afval hoort in een andere (verzamel)container zodat het kan worden gerecycled. Voornamelijk GFT en Kunststof belanden nu nog in de grijze container en dat is zonde, want alles wat in de grijze bak verdwijnt wordt niet meer gerecycled.

De gemeenteraad vergadert in de commissievergadering van 29 juni om 19.30 uur over dit voorstel.

Lees ook:Nieuw afvalsysteem
Lees ook:Afval scheiden: dat doe je goed
Lees ook:Afval scheiden loont!
Lees ook:Afval scheiden loont!
Lees ook:Kapelle bespaart op afvalstoffenheffing!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>