Pierre Wind leert jonge Zeeuwen beter eten

smaakleskist

MIDDELBURG – De bekende TV kok Pierre Wind verzorgt 13 september, van 11.00 tot 12.00 uur, voorstelling aan zo’n 400 Middelburgse basisschoolleerlingen in het kader van het programma Rechten van het kind: recht op gezonde en eerlijke voeding.

Middelburg viert dit jaar dat ze 800 jaar stadsrechten heeft. Als stad van de vrijheden hebben we hierbij speciaal aandacht voor kinderrechten in Middelburg en dit jaar specifiek voor het thema vrijwaring van gebrek: recht op gezonde en eerlijke voeding. Het programma Rechten van het kind sluit dit jaar zeer goed aan bij het al bestaande project Gezonde start, gezonde toekomst van de Rotary Middelburg. In het kader van het feestjaar organiseren Middelburg en samenwerkingspartner Rotary Middelburg dan ook gezamenlijk passende activiteiten voor basisschoolkinderen. Dit voorjaar hebben reeds diverse scholen deelgenomen aan het bezoek aan het Europees Parlement in Brussel, het kinderkookatelier en de kinderrechtenconferentie in het stadhuis.

Pierre Wind

De presentatie van de bekende TV-kok Pierre Wind en de uitreiking van de smaakleskist aan uw school heeft u nog van ons tegoed. Pierre Wind zal op 13 september een wervelende interactieve presentatie geven en zijn smaakleskist demonstreren. In het kader van het project wordt aan alle scholen één smaakleskist aangeboden.

Wethouder Saskia Szarafinski: “Ook in Middelburg zijn er kinderen die helaas zonder een gezond ontbijtje naar school gaan. Daarom hebben we dit jaar allerlei activiteiten georganiseerd rondom Kinderrechten, het recht op gezonde voeding. Als wethouder wil ik er voor zorgen dat alle Middelburgse kinderen leren hoe belangrijk het is om gezond te eten, en hoe leuk het is om samen te koken en te eten. ”

Smaaklessen

Smaaklessen en Smaakmissies zijn programma’s van Wageningen University. TV-kok Pierre Wind is ambassadeur en inspirator. Smaaklessen is een uniek lesprogramma over eten en smaak voor groep 1 t/m 8 van de basisschool. Het beleven van voedsel staat daarin centraal. Door Smaaklessen krijgen kinderen flink wat kennis over eten én ervaring met gezond en duurzaam kiezen. Immers: eten is kiezen! En we hebben veel te kiezen. Eten we vegetarisch of vlees? Neem ik een appel of koek mee naar school? Les ik mijn dorst met cola of water? Door middel van Smaaklessen wordt de nieuwsgierigheid en interesse van kinderen naar hun eten opgewekt. Weten waar je eten vandaan komt helpt om bewuste, gezonde keuzes te maken.

In de smaakleskist zit de lesmap en allerlei keukenbenodigdheden zoals bordjes, een weegschaal, garde en kleurstoffen. Er zijn vijf lessen per groep die per keer maximaal een uur duren. In alle groepen komen vijf thema’s aan bod:

  1. Smaak: Wat is smaak? Welke zintuigen heb je? Durf je nieuwe soorten eten te proeven?
  2. Gezond eten: Waarom heb je eten en drinken nodig? Waarom heeft je lijf meer aan fruit, groente en brood dan aan chips en roze koeken?
  3. Voedselproductie: Waar komt ons eten vandaan? Wat is er met het eten gebeurd voordat het op je bord ligt? Wat is duurzaamheid?
  4. Consumentenvaardigheden: Wat kun je in de winkel kopen? Wat staat er op een etiket? Hoe voorkom je dat je eten verspilt?
  5. Koken: Hoe maak je een gezonde, lekkere lunch? Hoe lees je een recept? Welke sociale vaardigheden horen er bij samen eten?

Ondersteuning door Rotary Middelburg

Tijdens of na afloop van de presentatie van Pierre Wind worden de smaakleskisten uitgereikt aan de basisscholen. Om de continuïteit te borgen heeft Michiel Kunst van Restaurantje Nummer 7 een aantal plaatselijke chefs benaderd om een smaakles te geven op de betrokken scholen. Het is vervolgens de bedoeling dat in de loop van het schooljaar de chefs in samenwerking met Rotary Middelburg in het kader van het project “Gezonde start – Gezonde Toekomst” didactische smaaklessen geven op scholen.

Lees ook:Eet 800-jarig Middelburg gezond?
Lees ook:Nieuwe schoolfruitleveranciers!
Lees ook:Kinderrechten Award
Lees ook:Winnaars Skills for Life Tour!
Lees ook:Gezond eten met ouderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>