Voetbal Experience bemachtigt actiefoto van eerste interland Oranje

DORDRECHT-NEDERLANDS ELFTAL-EERSTEMIDDELBURG – Dit is hem dan: de foto van de allereerste officiële interland van het Nederlands elftal. Dit historisch juweeltje is onlangs boven water gekomen in het archief van de Dordtse club DFC. Vanaf 17 december is hij te zien in Voetbal Experience in Middelburg. 

En daarmee heeft de interactieve voetbalattractie weer een stukje bijzondere voetbalhistorie weten te bemachtingen. Het gaat om een kiekje van 30 april 1905 toen in Antwerpen Nederland tegen de Belgen de eerste interland speelde. Er is altijd vanuit gegaan dat van die wedstrijd alleen teamfoto’s waren genomen, tot de actiefoto in het archief van DFC werd gevonden.
Op de foto, genomen vanaf een positie naast het Belgische doel, staan de Nederlanders Dirk Lotsy, Guus Lutjens en Eddy de Neve. Van der Kloet heeft met een pijl aangegeven waar Lotsy, de rechtsbinnen van DFC, zich bevindt.
De eerste interland van Oranje, in het stadion van Beerschot, werd overigens gewonnen. Na verlenging besliste Nederland het duel met 1-4. Alle Nederlandse doelpunten werden gemaakt door De Neve. De enige Belgische treffer was een eigen doelpunt van – it’s al in the name – Ben Stom.

Lees ook:Lijfwachten voor zieke Eddy Wally!
Lees ook:“Einde nabij voor Eddy Wally!”
Lees ook:25ste fietsvierdaagse van start in Goes!
Lees ook:Museumvoorwerpen online!
Lees ook:Toekomst archief Schouwen-Duiveland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>