De Zwarte van Walcheren!

Zeeland Nazomer Festival

MIDDELBURG – Oei!, dacht ik: ‘De zwarte van Walcheren!’ Kan ik dat wel als kop boven een bericht zetten in deze tijd vol Zwarte Piet-discussies? Gelukkig is het onschuldig en gaat het om een voorstelling van het Zeeland Nazomer Festival. De Zwarte van Walcheren is een familiedrama met als aanleiding de geboorte van een zwart kind in een blank gezin. Het speelt zich af in het heden, maar laat sporen zien van slavernij in onze tijd. Heden en verleden versmelten in dit stuk.

Van 26 augustus tot en met 6 september 2014 brengt Zeeland Nazomer Festival ‘De Zwarte van Walcheren’ in het kader van de afschaffing door Nederland van de slavenhandel in 2014 precies 200 jaar geleden.

Op uitnodiging van Theaterproductiehuis Zeelandia laat toneelschrijver Herman van de Wijdeven zich inspireren door historische feiten.
In 1596 legt een op de Portugezen buitgemaakt schip met zwarte slaven aan in de haven van Middelburg. De kapitein wil zijn lading verkopen. Omdat het gaat om gedoopte slaven protesteert de burgemeester bij de Staten van Zeeland. De Staten willen eerst dat de Afrikanen in vrijheid worden gesteld, maar beslissen later dat de reder met de slaven kan doen “soe hy ’t verstaet”. Geld wint het van de ethiek. Het is niet bekend wat er met de slaven is gebeurd. Waarschijnlijk weggevoerd en verkocht. Misschien zijn er een paar achtergebleven in Zeeland.

Het toneelstuk ‘De Zwarte van Walcheren’ is een familiedrama met als aanleiding de geboorte van een zwart kind in een blank gezin.
De voorstelling speelt van 25 augustus tot en met 6 september 2014 in de Oostkerk. Bezoekers verzamelen zich om 20.00 uur bij de slavernijtentoonstelling ‘Kind aan de Ketting’ in de Kloostergangen van de Abdij. Tijdens de wandeling naar de Oostkerk komt men langs sporen die herinneren aan het Middelburgse slavernijverleden. De voorstelling begint om 20.30 uur.

Voor informatie over het toneelstuk en kaartverkoop: www.theaterzeelandia.nl
Voor informatie over afschaffing slavenhandel in Middelburg: www.middelburg.nl/slavenhandel2014

Lees ook:Zeeland staat stil bij slavernijverleden
Lees ook:Afschaffing slavenhandel!
Lees ook:Discussie-avond Vlissingen over slavernij!
Lees ook:Zeeland Nazomer Festival!
Lees ook:Afschaffing slavenhandel!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>