Afschaffing slavenhandel!

slaven blog

MIDDELBURG – De Nationale Herdenking van 200 jaar afschaffing van de slavenhandel in ons koninkrijk is zaterdag 14 juni in de Nieuwe Kerk in Middelburg.

 Tijdens de bijeenkomst wordt er gesproken door minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, Commissaris van de Koning in Zeeland, Han Polman, wethouder van Amsterdam, Andrée van Es en de Canadese auteur Lawrence Hill.

Bij Koninklijk Besluit van 15 juni 1814 is slavenhandel in ons koninkrijk  verboden. In de eeuwen hiervoor was de handel in slaven geaccepteerd als  onderdeel van de wereldwijde economie. De slavernij in ‘de nieuwe wereld’ kon hierdoor een enorme vlucht nemen. Het afschaffen van de slavenhandel was een noodzakelijk stap voor de afschaffing van de slavernij in 1863.

Vanuit Middelburg, Veere en Vlissingen, de grootste handelssteden in het voormalige gewest Zeeland zijn – na Amsterdam – veel slavenhandelsreizen geïnitieerd, vooral in de 18e eeuw. Dit gegeven is aanleiding geweest om dit jaar stil te staan bij de in Nederland vrijwel onzichtbare, maar sterke
verwevenheid van de slavenhandel met de economie en de impact daarvan toen en nu. Nog steeds is sprake van mensenhandel en moderne slavernij, in plaats van een wereld gebaseerd op vrijheid en naleving van de rechten van de mens.

Informatie over de reeks activiteiten in 2014 kunt u vinden op
www.middelburg.nl of www.zeeuwseankers.nl.

Lees ook:Afschaffing slavenhandel!
Lees ook:Zeeland staat stil bij slavernijverleden
Lees ook:De Zwarte van Walcheren!
Lees ook:Discussie-avond Vlissingen over slavernij!
Lees ook:Zeeland herdenkt afschaffing slavernij!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>