Creatieve ideeën gezocht voor Machinefabriek!

vraagteken

VLISSINGEN - In het centrum van Vlissingen ligt in het hart van het Scheldekwartier deMachinefabriek. De Machinefabriek bestaat uit 10.000 m2 industrieel erfgoed en is onderdeel van de voormalige Scheldewerf.

Het gebouw is klaar om een nieuwe invulling te krijgen. Het gebouw en de ruimte nodigen uit voor initiatief en de locatie biedt kwaliteit. Maar welke kwaliteit gaat de meeste waarde creëren voor de stad? De markt wordt uitgenodigd de voorlopige uitgangspunten en ambities van de gemeente te toetsen en met goede en realistische ideeën voor het gebouw te komen. Ideeën kunt u tot en met 7 juni 2016 indienen.

Historie

Het Scheldekwartier was het industriële hart van de gemeente Vlissingen, waar grote (marine)schepen werden gebouwd en van de helling gleden. In de Machinefabriek werden de machines gemaakt voor deze grote schepen. Het gebouw is niet meer operationeel, maar de 3 enorme hallen ademen nog steeds een sfeer van industriële bedrijvigheid en nostalgie uit.
Vandaag de dag wordt de eerste hal voor tijdelijke activiteiten gebruikt. Panorama Walcheren, restauratie van Hoogaarzen, voorstellingen en optredens van het Zeeuws Nazomerfestival, ijsbanen, zijn een aantal voorbeelden van de huidige activiteiten in deze oude fabriek.

Definitieve functie

Het prachtige gebouw vraagt om een definitieve functie waarmee het industrieel erfgoed behouden kan blijven. Het gebouw biedt enorme kansen voor toekomstige functies en vormt door zijn omvang een enorme, maar geweldige uitdaging. De vraag is alleen: Wie durft dit aan?
De gemeente Vlissingen is eigenaar van de Machinefabriek en wil het gebouw graag verder ontwikkelen. Hiervoor wordt gezocht naar geschikte (markt)partijen. Eerst wordt de markt geconsulteerd om zo tot haalbare uitgangspunten (eisen) en ambities (wensen) te komen en worden de interesse en de mogelijkheden van marktpartijen gepeild. De gemeente beperkt haar rol bij de ontwikkeling tot het voeren van regie en wil één marktpartij inschakelen voor het ontwerp, de uitvoering, de financiering, beheer & onderhoud en de exploitatie.

Geïnspireerd door het gebouw en de locatie?

De gemeente hoopt op vernieuwende, creatieve plannen en wil partijen zoveel mogelijk ruimte bieden. Toch is er een aantal punten waar rekening mee moet worden gehouden. Gemeentelijke beleidskaders en wet- en regelgeving stellen namelijk randvoorwaarden. De Machinefabriek krijgt een publiekrechtelijke bestemming in plaats van een industrie bestemming. Dit biedt meer mogelijkheden bij de ontwikkeling van het gebouw. Maar wat is er mogelijk?

  • Grootschalige detailhandelvestiging, maritieme detailhandel, supermarkt, ondergeschikte detailhandel (die binnenstad versterkt);
  • Grote restaurants of andere bijzondere restaurantconcepten;
  • Shortstay faciliteiten;
  • Evenementen (waaronder markten);
  • Culturele en maatschappelijke functies;
  • Kantoorruimte;
  • Wonen en parkeren.

Parkeren is tevens een randvoorwaarde voor het gebouw. Daarnaast zijn er nog aanvullende ambities die terug te lezen zijn in het consultatiedocument.

Uitgangspunten

De plannen voor het Machinefabriek moeten wel voldoen aan een aantal uitgangspunten. Behoud en cascoherstel van het gebouw met instandhouding van het industrieel historisch karakter, is er één van. Daarnaast moet er een verbinding zijn van historisch beeldbepalende elementen via een zichtlijn Noord/Zuid, tussen het hoofdkantoor van Damen en Dok van Perry. En als laatste moet de ontsluiting van de parkeergarage in de Machinefabriek aan de oostkant gesitueerd worden.

De marktconsultatie is te bekijken via Tenderned.

Lees ook:Creatieve ideeën Machinefabriek?
Lees ook:Creatieve invulling Machinefabriek
Lees ook:Ondernemer gezocht voor Badstrand!
Lees ook:Nazomerfestival opent in Vlissingse Machinefabriek!
Lees ook:Ruim 100 historische schepen aan de Loskade Middelburg!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>