UWV-prognose: tekort gekwalificeerd personeel remt mogelijk groei bedrijven

uwv

GOES – Onder invloed van de groei van de economie neemt de werkgelegenheid in Zeeland dit jaar en volgend jaar toe met 2.200 banen. Dit zijn banen van werknemers en zelfstandigen.  Dit blijkt uit de arbeidsmarktprognose die UWV vandaag presenteert. Vooral in de bouwnijverheid, zakelijke dienstverlening, zorg, groothandel, horeca en vervoer & opslag groeit de werkgelegenheid. UWV verwacht landelijk een toename van bijna 226.000 banen in totaal. In een aantal sectoren, zoals in het vervoer, zorg en bouw, krijgen werkgevers nog meer moeite om aan gekwalificeerd personeel te komen. Dat kan de groei van bedrijven in die sectoren remmen.

De afgelopen jaren nam de werkgelegenheid toe in alle arbeidsmarktregio’s. Deze ontwikkeling zet zich voort. Het aantal banen neemt in Zeeland toe van 196.600 in 2016 tot 198.800 in 2018. Deze toename van 1,1% is lager dan het landelijk gemiddelde. Voor een belangrijk deel komt dit voor rekening van de ontwikkeling van de bevolkingsomvang. Deze is al jaren vrij stabiel, en zal ook in de komende jaren nauwelijks groeien. Dit heeft gevolgen voor de woningbouw en de consumptieve bestedingen. Ook de sectorale samenstelling speelt een rol. In deze regio is een zwaarder aandeel van de industrie, met name chemische, en geringer aandeel van de zakelijke diensten. Dit heeft flinke beperkingen op de groei van het aantal banen.

Omvang beroepsbevolking neemt toe, aantal WW-uitkeringen daalt

De beroepsbevolking neemt de komende twee jaar in Zeeland in omvang toe, maar minder dan gemiddeld. In Zeeland is de toename 0,7% terwijl deze landelijke 1,6% bedraagt.

De werkgelegenheid stijgt sneller dan het arbeidsaanbod en daardoor neemt de werkloosheid verder af. UWV verwacht dan ook dat het aantal lopende WW-uitkeringen in alle arbeidsmarktregio’s, dus ook in Zeeland daalt. Voor eind 2018 worden er 5.700 WW-uitkeringen verwacht. Dat is 27% lager dan eind 2016. Landelijk daalt het aantal WW-uitkeringen in die periode met 24%.

 

Lees ook:UWV: Zeeuwse banengroei!
Lees ook:Daling WW-uitkeringen: kansen in zorgsector
Lees ook:Verdere daling WW-uitkeringen
Lees ook:Minder nieuwe WW-uitkeringen in Zeeland!
Lees ook:Meer WW’ers!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>