Inzameling plastic & drankkartons

plastic heroes

HULST – Vraag het iedereen die reeds plastic & drankkartons apart houdt, en ze zullen het allemaal beamen: Het is een hoop! Ons afval bestaat voor een heel groot deel uit plastic. Als je daar nog de diverse drankkartons bij doet, is het een nog grotere hoop.

In het voorjaar 2017 vond in de gemeente Hulst het 100-100-100 afvalproject plaats en ook die deelnemers waren veelal bijzonder verbaasd over de grote hoeveelheid plastic dat een huishouden per week heeft. Als dat plastic & de drankkartons niet langer in de grijze rolemmer gaan, maakt dat een wereld van verschil. De hoeveelheid restafval is dan aanzienlijk minder. Tijdens het 100-100-100 project werd het plastic & de drankkartons bij de deelnemers aan huis opgehaald. Dat bleek een groot succes.

Huis-aan-huis inzameling
Om het voor inwoners gemakkelijker te maken, wordt vanaf 1 januari 2018 het plastic afval & de drankkartons huis-aan-huis opgehaald. Dat gebeurt eenmaal per twee weken. De zakken dienen op de dag van inzameling op de plaatsen waar normaal de rolemmers worden gezet, worden neergelegd. Zorg dat de zakken goed dicht zijn. Om de kans op wegwaaien te verminderen, helpt het als u eventueel twee zakken aaneen bindt. Wanneer de zakken plastic afval & drankkartons bij u worden opgehaald in 2018, kunt u zien in de afvalkalender. Deze kunt u ook vinden in de speciale editie van het voorlichtingsblad dat op 14 december 2017 huis-aan-huis wordt verspreid.

Gratis zakken
Voor de inzameling van plastic & drankkartons stelt de gemeente Hulst plastic afvalzakken beschikbaar. De eerste voorraad wordt bij ieder huishouden voor het eind van het jaar bezorgd.
Als die voorraad op is, kunnen nieuwe zakken worden besteld bij de Zeeuwse Reinigingsdienst op tel. 0900-4433333 of via de website van de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD).

Oranje inzamelcontainers
In de gemeente Hulst staan sinds een vijftal jaar oranje inzamelcontainers. Naast plastic mogen daarin – sinds januari 2016 – ook drankkartons. In totaal wordt er sindsdien jaarlijks via die weg circa 225.000 kilo plastic & drankkartons gescheiden ingezameld. Dat is maar een fractie van de totale hoeveelheid plastic afval & drankkartons die jaarlijks in het afval terecht komt. De stap naar de oranje inzamelcontainers lijkt voor veel inwoners te groot. Daarom wordt vanaf 1 januari 2018 het plastic & de drankkartons huis-aan-huis opgehaald.
De oranje inzamelcontainers blijven ook na 1 januari 2018 (voorlopig) staan. Inwoners die er de voorkeur aangeven het plastic afval & drankkartons geen twee weken thuis te bewaren, kunnen de zakken in de oranje containers deponeren.

Aanpakken bij de bron
Veel te veel producten zijn tegenwoordig verpakt in plastic, en vaak zelfs in meer dan één laag plastic. Dat is een landelijk probleem, dat niet vanuit de gemeente oplosbaar is. Wel kunnen consumenten proberen zo bewust mogelijk in te kopen.

Meer informatie over plastic en drankkartons vindt u op www.plasticheroes.nl

 

Lees ook:Plastic zakken op?
Lees ook:Afvalinzameling verandert
Lees ook:Andere afvalinzameling
Lees ook:Nu ook je pak in de bak!
Lees ook:Afval appartementen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>