Een wondere wereld onder water

KAMPERLAND – De Caribische Zee of de Indische Oceaan mogen voor duikers dan hemel op aarde zijn, je hoeft niet zo ver weg om prachtige dingen onder water te zien. Want wie wist dat de Oosterschelde een boeiend onderwaterleven heeft?
Tropische zeeën zijn vaak kraakhelder. Met het water van de Oosterschelde is dat wel anders gesteld. Door het opwervelende zand zie je soms nog net een paar handen voor ogen, soms kun je wel een meter of tien ver zien. Maar wat de Oosterschelde zo bijzonder maakt zijn de seizoenen. Tref je in de Caraïben altijd dezelfde kleurige vissen aan, omdat het water daar altijd dezelfde temperatuur heeft, in Zeeland kan het water in de winter tegen het vriespunt zitten en in de zomer tropische waarden van 24 graden Celsius bereiken. En dus kent het leven in de Oosterschelde seizoenen. Zo zie je in de winter een heel ander onderwaterflora en -fauna dan in het voorjaar, de zomer of de herfst. En dat maakt de Oosterschelde eigenlijk een veel boeiender duiklocatie. Er gaat een wereld voor je open. Een wereld vol vissen, sepia’s (inktvissen), krabben, kreeften en anemonen. Alles wat in het water hangt, raakt begroeid met wieren, zakpijpen, zeepokken en andere planten en dieren. Zelf heb ik eens een proefduik gemaakt in de Oosterschelde. Ik was compleet verbaasd over al dat moois dat je in het schijnbaar grauwe water kunt zien.
Wil je een idee hebben hoe het onder het wateroppervlak van de Oosterschelde eruit ziet, bekijk dan eens onderstaand filmpje dat ik op Youtube vond.

De Nederlandse Onderwatersport Bond heeft op zijn website een mooi overzicht met beschrijvingen van duikstekken in de Oosterschelde. Op deze site vind je ook alle actuele informatie over dijkwerkzaamheden en andere zaken die belangrijk zijn voor duikers.
Met een beetje geluk zie je boven het wateroppervlak ook bijzondere dieren. Zo komen in de Oosterschelde zeehonden en bruinvissen (een dolfijnensoort) voor.

Rond de Oosterschelde zijn verschillende duikscholen waar je niet alleen een proefduik kunt maken, maar ook je duikbrevet kunt halen.


Zeeland weergeven op een grotere kaart

Lees ook:Duikers in de rij voor vrijende sepia’s
Lees ook:Informatienummer vanwege situatie Ouwerkerkse kreek!
Lees ook:Telling: zeker veertig bruinvissen in de Oosterschelde
Lees ook:Subsidie voor Nationaal Park Oosterschelde!
Lees ook:Oosterscheldeweek!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>