Landschapskunst Wilhelminapolder!


WILHELMINAPOLDER – Het weidse landschap van de Wilhelminapolder ten noorden van Goes wordt na de zomer het decor van landschapskunst. In augustus en september wordt daar het negenvoudige kunstwerk ‘Like suns setting three meters above true level’ van de Duitse kunstenaar Michael Beutler geplaatst.

Het beeldbepalende kunstwerk bestaat uit negen, visueel met elkaar samenhangende betonnen sculpturen, die over ruim duizend hectare landbouwgrond van de maatschap verspreid staan. Het meest westelijke beeld is hemelsbreed ongeveer zeven kilometer verwijderd van het meest oostelijke beeld. De hoogste sculptuur is tien meter en de laagste meet één meter (vanaf maaiveld); deze hoogste en laagste sculptuur staan op het respectievelijk laagste en hoogste punt van het gebied. Staand bij een van de negen grijswitte, bolvormige sculpturen is vanaf die plek één ander beeld waar te nemen. Vanaf de Deltaweg (N256) zijn vier of vijf sculpturen goed te zien. Ook bij het Goese Sas kan het kunstwerk ‘beleefd’ worden. Het is de bedoeling van de kunstenaar om de toeschouwer bewust te maken van het landschap en van de hoogteverschillen daarin.

Ontstaan
In 2008 zijn vier kunstenaars uitgenodigd om een ontwerp voor een duurzaam kunstwerk als ‘land art’ in te dienen. Bij het tweehonderdjarig bestaan van de Wilhelminapolder is in april 2009 bekendgemaakt welk kunstwerk door de jury is gekozen om uitgevoerd te worden. Dit gebeurde in aanwezigheid van Koningin Beatrix, die de jurykeuze en het ontwerp van Beutler vervolgens bij wijze van spreken heeft geïnaugureerd. Het kunstwerk is het eigendom van de Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder, die samen met het Centrum voor Beeldende Kunsten Zeeland het initiatief tot deze ‘land art’ heeft genomen en voor de financiering heeft gezorgd. Van de kosten (ca € 550.000,-) wordt ongeveer de helft door particulieren opgebracht; de gemeente Goes draagt € 50.000,- bij (gemeenteraadsbesluit in 2008).

Ter inzage
Met ‘Like suns setting…’ krijgt Goes misschien wel de grootste en opvallendste permanente landschapskunst van Nederland binnen de gemeentegrenzen. De procedure voor de Omgevingsvergunning van het kunstwerk loopt tot 2 juli; het plan ligt na afspraak tot die datum ter inzage op het Stadskantoor. Met de plaatsing zal naar verwachting in september worden begonnen. Meer informatie op www.kmwp.nl en www.cbkzeeland.nl.

Lees ook:Koningin bezoekt Wilhelminadorp
Lees ook:Ploegers strijden om Zeeuwse titel
Lees ook:Man beroofd bij seksdate Wilhelminapolder!
Lees ook:Boulevard zonder naald!
Lees ook:Grootste graancirkel te wereld gevonden in Zeeuwse akker

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Landschapskunst Wilhelminapolder!

  1. Gerda Fossen

    Het is niet te hopen dat deze bollen er komen.Wat lelijk!
    Ik ben een liefhebber van dit polderlandschap.Ik wandel hier graag en maak er regelmatig foto’s van.
    De horizon gaat nu totaal verpest worden door deze betonnen kolossen.
    Dit landschap is al door mensenhanden gekneed. Laat het nu eens met rust.
    Ik ben ook een kunstliefhebber, maar handen af van onze polders!

    Gerda Fossen

      /   Reply  / 
    1. Frank

      Inderdaad walgelijk. Past misschien op een groot verkeersplein of in een stedelijke omgeving, maar niet hier. Maar ach, misschien kunnen ze nu klootschieten voor straaljagers organiseren.

        /   Reply  / 
  2. J.Kraak

    AFSCHUWELIJK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Wat een verpesting van het landschap.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>