Vanavond Dodenherdenking!

Nederlandse_vlag_halfstok
ZIERIKZEE – Het is vandaag, zaterdag 4 mei, Dodenherdenking. Naast dat de nieuwe Koning Willem-Alexander met anderen op de Amsterdamse Dam een herdenking bijwoont, is er in Zeeland uiteraard ook aandacht voor. In deze provincie is helaas veel oorlogsgeweld geweest en zijn er talloze doden gevallen.

Tijdens de Dodenherdenking (officieel: de Nationale Herdenking) op 4 mei worden in het hele land om 20.00 uur de Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen.

Wie worden herdacht?

Op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking worden alle Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht. Het gedenkschrift luidt:

“Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.”

Dodenherdenking in het land

In alle gemeenten in Nederland worden op 4 mei herdenkingen gehouden bij een plaatselijk oorlogsmonument. In heel Nederland verloopt de Nationale Herdenking op de volgende manier:

Tussen 20:00 en 20:02 uur worden 2 minuten stilte in acht genomen.

De Nederlandse vlag (zonder wimpel) wordt halfstok gehangen van 18.00 uur tot zonsondergang. Op veel plaatsen zijn er na 20:02 uur nog activiteiten, zoals het leggen van kransen en bloemen. De vlag blijft daarom halfstok tot zonsondergang en wordt niet in top gehesen na de 2 minuten stilte.
In openbare gelegenheden zijn er bij voorkeur geen feesten en dergelijke. Muziek en activiteiten worden liefst stilgezet tussen 19.45 en 20.15 uur. Het moet in ieder geval mogelijk zijn voor bezoekers om tussen 20:00 en 20:02 uur 2 minuten stil te zijn.

Datum en tijd Dodenherdenking

De Nationale Herdenking is altijd op 4 mei. Het maakt niet uit op welke dag van de week 4 mei valt en of deze datum samenvalt met een religieuze feestdag. De avond van 4 mei begint in Nederland om 18:00 uur en eindigt bij zonsondergang, ongeveer 21:10 uur zomertijd. De 2 minuten stilte vallen in Nederland van 20:00 tot 20:02 uur.

In het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden is dit van 18:00 tot 18:02 uur. Op andere plaatsen in de wereld (bijvoorbeeld op ambassades, erevelden en andere plaatsen in de wereld waar Nederlanders zijn omgekomen of begraven) gebeurt dit op een geschikt moment in de vroege avond van 4 mei.

Winkelsluiting op 4 mei

Op 4 mei moeten winkels vanaf 19.00 uur gesloten zijn. Dit staat in de Winkeltijdenwet.

Lees ook:Dodenherdenking: 2 minuten stilte
Lees ook:Dodenherdenking Borsele
Lees ook:4 mei herdenking Tholen!
Lees ook:Zeeland Special (1): Nationale Herdenkingsdag (4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei)!
Lees ook:Dodenherdenking en Bevrijdingsdag!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vanavond Dodenherdenking!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>