Melissa Gordon met Routine Pleasures in de Vleeshal!

de vleeshal

MIDDELBURG – De Middelburgse Vleeshal houdt tot 19 juni  de eerste institutionele solotentoonstelling van Melissa Gordon in Nederland, getiteld Routine Pleasures.

Melissa Gordon richt zich in haar werk op een doorlopend onderzoek naar de politiek van abstractie en vormen van intimiteit binnen het artistieke proces. Ze laat zich vaak inspireren door bronmateriaal dat ze omschrijft als een ‘bijproduct’ van de geschiedenis, zoals een modernistische rasterstructuur of de schildersporen in haar atelier. Ze vergroot picturale elementen, benadrukt patronen en verdraait gegevens om de onderliggende structuren ervan bloot te leggen. Hiermee refereert het werk van Gordon tegelijkertijd aan het abstract expressionisme, met het belang van het schildergebaar, en de mechanische reproductiemethodes die kenmerkend zijn voor het modernisme.

De tentoonstelling Routine Pleasures toont een selectie schilderijen uit Gordons serie Material Evidence, waarin de verfresten die Gordon in haar studio op de grond en de muren vindt onderwerp zijn. Ze zoomt op deze toevallige overblijfsels van haar schilderproces in, verkleint en fragmenteert ze, om ze vervolgens zorgvuldig te reproduceren in acrylverf op doek. Hiermee onderstreept Gordon de intimiteit van het schilderproces. Naast elkaar gehangen op onafgewerkte muren gaan de schilderijen een fotografische relatie met elkaar aan, alsof ze gezien worden door het oog van een camera die langs de muur glijdt. Op deze manier belicht Routine Pleasures – een titel die is ontleend aan de gelijknamige film van Jean-Pierre Gorin uit 1986 – een aantal belangrijke relaties in het werk van Gordon: de verhouding tussen representatie en abstractie, tussen aan- en afwezigheid, en tussen schilderkunst en film.

Als onderdeel van het publieksprogramma van de tentoonstelling zullen twee films van Jean-Pierre Gorin, Routine Pleasures (1986) en Poto and Cabengo (1980), getoond worden op 18 juni vanaf 19:00.

Melissa Gordon (1981, Cambridge, V.S.) woont en werkt in Londen. Van 2003 tot 2005 was ze deelnemer aan de Ateliers in Amsterdam. Recente tentoonstellingen: Fallible Space, Bluecoat, Liverpool (2016); Derivative Value, Overbeck-Gesellschaft, Lübeck (2016); WE (Not I), Artists Space, New York (2015); Mimetic Pleasures, Marianne Boesky Gallery, New York (2014); During the Exhibition the Studio Will Be Close, Wiels, Brussel (2014); Material Evidence, Spike Island, Bristol (2013). Ze heeft enkele feministische tijdschriften uitgegeven, waaronder LABOUR (2011) en PERSONA (2013). De catalogus Painting Behind Itself, mede uitgegeven door Vleeshal, zal in juni 2016 verschijnen. Gordon wordt gerepresenteerd door Galerie Juliette Jongma, Amsterdam; Marianne Boesky, New York; Cosar HMT, Düsseldorf; Deweer Gallery, Otegem.

Lees ook:Routine Pleasures in Vleeshal!
Lees ook:Steun de Vleeshal Benefietdiner!
Lees ook:Performances Lina Lapelyte in Vleeshal
Lees ook:Benefiettentoonstelling!
Lees ook:Teeth, Gums, Machines, Future, Society bij Vleeshal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>