Jongeren adviseren over bruinvissen in de Oosterschelde!

ivn

MIDDELBURG – Het beste ‘bruinvisadvies’ wordt donderdag 28 januari in Middelburg gekozen tijdens het Finale-evenement van Scholen voor Duurzaamheid in Middelburg. Verschillende Zeeuwse middelbare scholen hebben onderzoek gedaan naar de bruinvis, de enige voorkomende walvissoort in de Oosterschelde. Drie maanden lang gingen verschillende ‘junior adviesbureaus’ aan de slag met een bruinvisonderzoek. Jongeren deden onderzoek naar het effect van kunstmatige oesterriffen en wat je moet doen als je een aangespoelde bruinvis vindt. 

Tijdens deze onderzoeksperiode organiseerde SOS Dolfijn er verschillende excursies, gastlessen en veldwerkmiddagen. Dat namen de leerlingen allemaal mee in hun onderzoek en adviesrapport. De Junior Adviseurs presenteerden hun plannen eerst in de klas. Uit elke klas werd vervolgens het beste advies verkozen. Deze vijftien teams presenteren tijdens het Finale-evenement Scholen voor Duurzaamheid, op donderdag 28 januari in de Middelburgse Filmzaal van Provincie Zeeland.

Het Finale-evenement wordt ingeluid met een welkomstwoord van de gedeputeerde Carla Schӧnknecht.

Vervolgens worden de adviezen van alle junior adviesbureaus gepresenteerd en wordt het beste adviesbureau van Zeeland gekozen. Daarna vindt een stellingendebat plaats tussen leerlingen en deskundigen en het programma.

Scholen voor Duurzaamheid is een programma van IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. In de Scholen voor Duurzaamheid-projecten nemen leerlingen van het voorgezet onderwijs een kijkje in het toekomstige werkveld. Samenwerken, onderzoeken en adviseren zijn een aantal vaardigheden die ze tijdens het project ontwikkelen. Ook leren ze meer over de relatie tussen natuur en duurzaamheid, en over de natuur in hun woonomgeving. In Scholen voor Duurzaamheid Bruinvis is dat de bruinvis in Nationaal Park Oosterschelde.

Scholen voor Duurzaamheid Bruinvis is een project van IVN, mogelijk gemaakt door Nationaal Park Oosterschelde en Provincie Zeeland. Ook SOS Dolfijn, Rijkswaterstaat, Hogeschool Zeeland, Universiteit Utrecht, Imares Texel, Seamarco en Stichting Rugvin werkten mee.

Lees ook:Regiofinale zelfdgebouwde amfibievoertuigen: Calvijn College zilver!
Lees ook:Zeeuwse leerlingen bekijken oorlogsgeschiedenis in Duitsland!
Lees ook:Bruinvissen kiezen Oosterschelde als thuis
Lees ook:Goud en zilver voor Zeeuwse Vakkanjers!
Lees ook:Telling: zeker veertig bruinvissen in de Oosterschelde

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>